Ida-Maria Svonni lämnade gruvan för renarna: ”Det räcker – vi vill inte ha fler gruvor”
För en tonåring från Svappavaara var fast anställning på LKAB drömmen. Men när Ida-Maria Svonni återfann sina samiska rötter blev renskötselns framtid viktigare än de välbetalda jobben i gruvnäringen.
”Vi i Socialdemokraterna älskar gruvor”, utbrast Karl-Petter Thorwaldsson i en av sina första intervjuer som näringsminister. Igår var det också han som meddelade att regeringen ger tillstånd till den omstridda gruvan i Kallak i Jokkmokks kommun.
Uppsvinget för den svenska gruvnäringen har väckt entusiasm hos politiker och företag, för att inte säga upphetsning.
Det förstår Ida-Maria Svonni bättre än de flesta. Hon är uppvuxen i Svappavaara, en by där allt kretsar kring LKAB.
– Som 16-åring fick jag sommarjobb på kulsinterverket. Drömmen var att få fast jobb där. När jag var 18 höll den på att bli sann: Jag hade sommarjobb igen och kunde få stanna kvar.
Men hur mycket tryggheten vid LKAB än lockade valde Ida-Maria Svonni att åka tillbaka till Kiruna och gå ut gymnasiet, för att sedan söka till lärarutbildningen i Luleå.
När hon berättar vad som sedan hände går hon över till presens, så levande är minnet för henne:
– Som 20-åring träffar jag min blivande man. Det blir en omsvängning i livet.
– Han lever mitt i den samiska kulturen och språket, med renskötseln i centrum. Den kultur som min farfar övergav när han lämnade renskötseln i Tornedalen, och köpte ett svenskt efternamn för att dölja sin samiska identitet. De rötter som vi inte pratade om i min familj.
Väljer liv med renskötsel
Ida-Maria och hennes pojkvän blir ”jätteförälskade”. Paret väljer ett liv med renskötsel och bosätter sig i Jukkasjärvi, som är vinterbetesland för renarna. På kort tid får de tre döttrar.
Men renhjorden är inte stor nog för att ge två inkomster, och så småningom återvänder Ida-Maria Svonni till LKAB.
– På en så trygg arbetsplats lär du dig mycket. Det bästa är arbetsmentaliteten i skiftlaget. Man fostrar varandra. Man gör allt för att kvaliteten ska bli hög.
Ida-Maria Svonni har bara lovord för LKAB som arbetsgivare. Men efter sammanlagt tre perioder som LKAB-anställd bryter hon ändå upp.
– Krocken med den samiska kulturen blev för stor. En kultur där man lever med naturen, brukar den utan att förbruka.
– Jag förstår att stål behövs. Vi är inte emot LKAB:s gruva. Men det räcker nu, vi vill inte ha fler gruvor.
Betesmarkerna krymper för renar
Till skillnad från LKAB:s gruva, som inte påverkar samebyn Talma, kommer den grafitgruva som det australiensiska bolaget Talga snart öppnar att krympa betesmarkerna för Ida-Maria Svonnis och hennes makes renar.
– Utländska företag tar inte samma ansvar som statliga LKAB. De tar vad de vill ha och försvinner när malmen är slut, befarar Ida-Maria Svonni.
I årtionden fick politiker i Norrbotten kämpa för varje nytt jobb. Ida-Maria Svonni, som i dag är projektledare på Sametinget, anser att det är dags att tänka om.
– Nu har vi brist på personal och bostäder. Då kan vi inte säga ja till varje gruvetablering.
Medan en gruva har en bestämd livslängd är renskötsel en hållbar näring. För Ida-Maria Svonni är det avgörande.
– I dag får samer vara stolta över sin kultur – samtidigt som rennäringen aldrig har varit så trängd. Drömmen är att våra döttrar ska ta över renarna och föra arvet vidare. Men nya gruvor gör det svårt.
Nya gruvor ett hot mot renskötseln
I Sverige finns omkring 4 600 renägare (som äger minst en ren). 2 500 personer är beroende av inkomster från renskötsel. Antalet renar varierar från 225 000 till 280 000.
Renskötseln är förbehållen samer och kan bara bedrivas av den som är medlem i en sameby. De totalt 51 samebyarna leder rennäringen inom varsitt geografiskt område. Renbete är tillåtet på 50 procent av Sveriges yta.
Renar vandrar över stora områden längs urgamla flyttleder. Om flyttleden skärs av, till exempel av industrier, är det nästan omöjligt att få renarna att välja en annan väg.
I norra Sverige finns planer på en rad nya gruvor som kan påverka rennäringen, bland dem två nya järnmalmsgruvor i Kaunisvaara, en ny järnmalmsgruva i Kallak och en grafitgruva i Vittangi.
Flera nya gruvor i Norrbotten och Västerbotten ska bryta mineraler som är viktiga för bilbatterier eller annan ny teknik som kan minska koldioxidutsläppen.