Vår trasiga sjukförsäkring måste lagas – genast
Coronapandemin har satt ljuset på Sveriges havererade sjukförsäkring. Men bristerna har funnits alltsedan den borgerliga regeringen införde sin absurda rehabiliteringskedja. Det måste omedelbart åtgärdas, skriver Arbetets ledarskribent.
Coronapandemin har avslöjat stora brister i sjukvården och äldreomsorgen. Ivos larmrapport om att så många på äldreboenden dog utan att ens ha fått en bedömning av läkare avslöjade en skandal.
Det finns andra exempel.
Det stora antalet långtidssjuka i covid-19 avslöjar hur urusel den svenska sjukförsäkringen fortfarande är, trots den S-ledda regeringens upprepade löften om att laga den.
Bara under september utförsäkrades 500 covidsjuka efter 180 dagars sjukskrivning.
”Sjukdomen har överrumplat hela systemet”, larmade Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg.
Han borde inte vara så förvånad. Alliansregeringens absurda rehabiliteringskedja finns fortfarande kvar. Efter 180 dagars sjukskrivning ska en sjukskriven ”prövas mot hela arbetsmarknaden”, annars riskerar sjukpenningen att ryka.
För välfärdens lågavlönade kvinnor är regeln ett hån. De kan inte söka ”hittepåjobb” varsomhelst i landet.
Undersköterskan Christine Udding, 50 år i Kungälv, är ett av de mest omskrivna fallen. Hon ryckte in i våras och vårdade covidsjuka på en nyöppnad avdelning på Kungälvs sjukhus.
Drabbades själv svårt av sjukdomen och fick syrgas. Hon drabbades av 21 olika symtom. Smärta i kroppen, svårt att andas, hög feber och mardrömmar.
Hon har fortfarande svårt att koncentrera sig och är väldigt trött, både i kroppen och hjärnan.
Men Försäkringskassan har meddelat att hon inte längre har rätt till sjukpenning.
”Det går inte att göra undantag från regeln att din arbetsförmåga ska bedömas i förhållande till arbeten som normalt förekommer på arbetsmarknaden”, skriver myndigheten i beslutet.
Christine Udding är glasklar i vad som måste göras. ”Nu får regeringen ta tag i det här, de kan inte bara sitta där på sina arslen och inte göra nånting”, sade hon till Aftonbladet.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har gång på gång sagt att sjukförsäkringen är trasig och måste lagas. Men ingenting har hänt.
Jo, antalet utförsäkrade efter 180 dagar har ökat kraftigt, när Försäkringskassan skärpt kraven och kontrollen.
För fem år sedan fick tio procent avslag på sin ansökan om fortsatt sjukskrivning, nu får 40 procent det hårda beskedet. Många tvingas ansöka om ekonomiskt bistånd från socialtjänsten.
Shekarabi har upprepat att det krävs en politisk majoritet i riksdagen om det ska bli någon förändring. Utredaren Claes Janssons kloka förslag ”En trygg sjukförsäkring med människan i centrum” har legat still sedan i våras. Samarbetspartierna Centern och Liberalerna har bromsat, men nu börjar det äntligen hända saker.
Vid torsdagens möte i socialförsäkringsutskottet finns initiativ från flera håll.
Vänsterpartiet vill göra undantag från 180-dagarsregeln, Sverigedemokraterna är också beredda att göra det. Både C och L verkar också ha mjuknat.
Nu finns chansen att rätta till de värsta felen och Shekarabi måste ta den.
Det är Christine Udding och många andra av vårdens hjältar som själva drabbats av långvarig covid-19-sjukdom värda.