Här fick barn och äldre tillbringa dagarna ihop – tills coronakrisen
I Tornedalen pendlar tusentals människor över gränsen för att jobba. För en och halv månad sedan var det inga problem. Inte heller var verksamheten på Älvstranden problematisk, byggnaden i Pello som rymmer båda förskola och äldreboende. Det var då.
I månadsskiftet februari/mars var Arbetet på plats i svenska Pello för att skriva om Älvstranden, en byggnad vid Torneälv som rymmer såväl förskola som äldreboende.
Det skulle bli ett trevligt reportage. Fint att barn och äldre möts. Det tokigaste då var att personalen som pendlade från andra sidan älven, det vill säga Finland, fick en tidsskillnad på en timme som kunde ställa till det för när man kommer till och hem från jobb.
Det var då, i det förra livet. Ett par veckor senare blev gränserna absoluta. Den mellan barn och äldre. Och den mellan stater, då Finland valt en mer restriktiv linje för att hindra smittspridning, och bland annat i stort sätt stängt gränsen.
Vilket påverkar de mellan 2 500 och 3 000 människor som pendlar i Tornedalen över vad som, i det förra livet, inte varit så mycket till gräns för att jobba.
Arbetet väljer att ändå publicera bilderna från Pello när vi var där i slutet av februari, för en påminnelse om hur livet var för några veckor sedan.
Pendling och Pello
I Norrbottens region finns 90 anställda inom vården som pendlar från Finland. I Övertorneå kommun, där Pello och Älvstranden ligger, jobbar 29 människor som bor i Finland. 19 inom vården, 2 inom omsorg, 2 kockar, 2 personliga assistenter, 2 städare, 1 socialsekreterare och 1 lärare.
Pello • I Pello bor 161 invånare. 3 procent av landets befolkning bor i småort, vilket på statistiska innebär en ”koncentrerad bebyggelse med 50-199 folkbokförda invånare”. • 87 procent av Sveriges befolkning bort i tätort, eller runt 9 miljoner människor. • År 1800 bodde 90 procent av befolkningen utanför tätorter. • I Övertorneå, dit Pello hör, har Arbetsförmedlingen nyligen stängt sitt kontor.