I kristider blir vi alla sossar – men populister hotar vid fiasko
Arbetets kulturredaktör om varför det svenska stödet för Socialdemokraterna växer under coronakrisen.
I går blev jag uppringd av en trevlig journalist på danska tidningen Politiken. Han hade läst min krönika om att i Sverige lyssnar vi på de stillsamma nördarna, inte populisterna, och ville veta mer.
Hur kan Sverige agera så annorlunda från Europa och sina grannländer? Varför stänger vi inte skolorna när alla andra gjort det?
På knagglig skolengelska, marginellt förbättrad av ett års arbete på butiksgolv i London, började jag prata om den svenska identiteten.
Att Sverige av tradition bygger på kombinationen stark stat och mycket individualistisk befolkning. Vi litar på att staten är garanten för vår frihet och staten utgår ifrån att vi följer dess rekommendationer.
I ett sådant samhälle ligger utegångsförbud långt borta. Att stänga ned skolorna skulle inskränka individfriheten som gjort att svenska kvinnor inte behöver vara hemmafruar, och därigenom också rubba familjers ekonomier, rejält.
Fungerar Sveriges liberala restriktioner kommer det vara en stor politisk seger för vår nationella politiska identitet där vi litar på stat och myndigheter
Det här förtroendet handlar inte nödvändigtvis om politiker eller partier. Det är mellan svenska folket och statsapparaten i sig.
Vi gillar när en torr representant för det administrativa tjänstemannamaskineriet kliver fram i kris. En mjukt auktoritär och pragmatisk hållning. En trygg och lugn nörd som Anders Tegnell före en politisk vildhjärna som Hanif Bali.
Socialdemokraterna växer i opinionsundersökningarna. Det är inte heller konstigt. Det parti väljarna främst associerar med statsapparaten är just Stefan Löfvens.
I kristider blir vi alla socialdemokrater.
– Men, sa journalisten, det där är ju vår självbild i Danmark också. Vad skiljer er från oss?
Här är det såklart lätt att hänfalla åt tramsidéer om nationella särarter. Men det finns faktiskt en relevant skillnad mellan Sverige och våra skandinaviska grannländer.
Vi har aldrig, till skillnad från våra grannar, haft ett högerpopulistiskt parti ens i närheten av regeringsställning. Och det händer något med ett land som integrerar deras politik.
Partier som ifrågasätter experters kompetens och istället spelar på oroskänslor är inte intresserade av att skapa trygghet ens när de styr.
Därför sker en konsensusförskjutning i förtroendet för myndigheterna och hur en handlingskraftig politiker bör agera. Stäng gränserna! Och skolorna! Visa dig aldrig vek!
Vi har aldrig haft ett högerpopulistiskt parti i regeringsställning. Det händer något med ett land som integrerar deras politik
Än så länge har det inte hänt i Sverige. När, en för stunden ovanligt men väntat tyst, Jimmie Åkesson säger att man inte bör lyssna på experter får det ett bemötande jämförbart med någon som stagedivar och ingen tar emot.
Socialdemokraternas strategi bygger, än så länge, på att lyssna på myndigheterna och lita på att befolkningen sköter sig.
Bortom det primära, att bekämpa epidemin, står vi inför en period som förmodligen kommer förändra Sveriges politiska landskap för en lång tid framöver. Egentligen oavsett vad som händer.
Fungerar Sveriges liberala restriktioner kommer det vara en stor politisk seger för vår nationella politiska identitet där vi litar på stat och myndigheter.
Det kan ge Socialdemokraterna ännu en valseger.
Men skulle strategin misslyckas och krisen eskalera bortom kontroll får populisterna rätt.
Det öppnar upp för helt andra konsekvenser.