Skyddsombud larmar: Stinkande butik ger anställda huvudvärk
I över ett år har personalen på Hemtex i Karlskrona stått ut med en stank som fått dem att frukta för sin hälsa. Men ingen lyckas få bukt med problemet.
I början av 2019 blev Handels regionala skyddsombud Per Sandquist kontaktad av anställda på en Hemtex-butik i Karlskrona.
De klagade över en obehaglig lukt i lokalerna och att de upplever att de får huvudvärk och blir tjocka i halsen på jobbet.
Efter larmet kallade Hemtex in fastighetsägaren som sedan dess har gjort en mängd åtgärder. Bland annat har en fuktskada fixats, ny ventilation monterats och doftbindande medel hällts i avloppsrör.
Men odören finns kvar och personalen mår inte bättre.
– När jag går ner i källaren tror jag att det är mögel. Men det kan jag ju inte säga, för jag vet ju inte att det är så, säger Per Sandquist.
Eftersom Hemtex inte har lyckats få bukt med problemet har Per Sandquist vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få dem att titta på om arbetsgivaren har gjort tillräckligt för att säkerställa en bra arbetsmiljö.
Men myndigheten kan bara ta sig an fallet om arbetsgivaren ignorerar skyddsombudets krav.
Enligt regelverket måste Per Sandquist komma med förslag på vad arbetsgivaren ska göra för att förbättra situationen.
Problemet är att han inte har någon aning om vad han ska föreslå för åtgärder, eftersom ingenting hittills har gett resultat.
– Jag vet inte riktigt hur jag ska komma framåt. Då skulle jag titta på någonting som teknikerna har missat. Den kompetensen har inte jag, säger Per Sandquist.
Mysteriet fortsätter att plåga personalen när ingen vet vad som ska göras och ingen därför kan tvinga någon att agera.
I ett mejl till Handelsnytt skriver Hemtex marknadschef att de jobbar vidare med att försöka lösa problemet tillsammans med fastighetsskötaren och facket. I skrivande stund finns inga beslut om kommande åtgärder.
Per Sandquist poängterar att Hemtex tar problemet på allvar. Enligt honom visar situationen snarare hur vissa lokaler inte är anpassade för en bra arbetsmiljö.
– Det är mycket prat om mysiga stadskärnor med butiker. Men man ska veta att det finns en arbetsmiljö att tänka på bakom fasaden. Hus byggda tidigt 1900-tal är ofta inte anpassade för den här typen av verksamhet som vi har i dag, säger Per Sandquist.
Artikeln är tidigare publicerad i Handelsnytt som tillsammans med Arbetet och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.