Våra medlemmars röster får aldrig tas för givna. Det var budskapet som LO:s styrelse levererade till Socialdemokraterna under fredagen.

På DN Debatt presenterar LO-topparna en kravlista på fem punkter, med syfte att få statsminister Stefan Löfven (S) att ändra riktning i politiken.

Förändringarna måste genomföras, även om de kommer i konflikt med ingångna avtal, skriver de, med hänvisning till januariavtalet:

”Det är Socialdemokraternas enda chans att återvinna ett brett stöd hos LO-förbundens medlemmar”. 

– Det som krävs nu för att vinna tillbaka LO-väljarna är helt enkelt klassisk välfärdspolitik som får effekt i våra medlemmars vardag, säger IF Metall-basen Marie Nilsson. 

Hon säger att bakgrunden till debattartikeln är att LO-förbundens ordföranden på sistone fått många frågor om hur de ser på LO-väljarnas flykt till Sverigedemokraterna. 

– Det är i spåren av det som vi känner att vi tydligt måste visa inte bara Socialdemokraterna utan resten av regeringsunderlagets partier att det är viktigt att man för en politik som leder till större jämlikhet. Annars kommer vi inte vända den här negativa utvecklingen, säger Marie Nilsson.  

De fem kraven som LO-styrelsen lyfter i debattartikeln är: rejält höjda pensioner, åtstramning av arbetskraftsinvandringen, inga försämringar i arbetsrätt eller a-kassa, förbättrad välfärd och trygg sjukförsäkring samt mer pengar till kommuner och regioner. 

Den senaste tiden har Vänsterpartiet tagit ett gemensamt riksdagsinitiativ med Moderaterna och Kristdemokraterna om mer pengar till välfärden.

Och nu överväger partierna att gemensamt lyfta frågan om arbetskraftsinvandring. 

Enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson gör dessa händelser att LO måste positionera sig. 

– Då vill vi vara väldigt tydliga från LO och förbunden att i de här fem frågorna behöver vi politisk förändring om man vill ha chans att vinna LO-medlemmarna nästa val, säger Karl-Petter Thorwaldsson. 

Han pekar på att en stor majoritet av riksdagen nu är för åtstramningar av arbetskraftsinvandringen. 

– I det läget ska Stefan Löfven skicka en inbjudan till alla dem som har sagt att de är beredda att förhandla. Ta en kopp kaffe så löser man det. 

I debattartikel kallas de fem punkterna för krav. Men samtidigt är det oklart vad LO-styrelsen tänker göra om de inte uppfylls.

Karl-Petter Thorwaldsson vill varken ge upp den facklig-politiska samverkan med Socialdemokraterna eller gå ut i politisk strejk. 

Vad gör ni om inte regeringen lyssnar på era krav?
– Ja du, det är snarare en fråga om vad de gör om de tappar LO-medlemmarna i nästa val – då tappar de ju makten. De förslag som än så länge har kommit från januariavtalet har handlat mycket om sådant som inte går till vanliga människor utan som går till rika människor.

Karl-Petter Thorwaldsson betonar att vissa av kraven i debattartikeln även kan drivas i avtalsrörelsen. 

– Så vi tänker både göra saker själva gentemot vår motpart och i samhällsdebatten.

Sex LO-förbund har lämnat förhandlingarna som LO och PTK för med arbetsgivarna om arbetsrätt och omställning. Om inte förhandlingarna går i mål ska de förslag som en parallell statlig utredning lämnar förverkligas, enligt januariavtalet. 

I fredagens debattartikel skriver LO-styrelsen att ”förhandlingarna kan inte ske under hot om lagstiftning om man inte kommer överens”. 

Innebär det att hela LO lämnar förhandlingarna?
– Nej, det gör det inte. Och vi är väldigt tydliga med att vår egen förhandling äger rum som planerat. Men det är en fråga för LO-kongressen att avgöra hur vi ska se på den förhandlingen framgent också. Det är motioner inlämnade om det och styrelsen jobbar nu med att besvara dem.

När januariavtalet slöts var flera LO-ordföranden missnöjda. Men samtidigt upprepade de  gång på gång att alternativet – en högerregering med stöd av Sverigedemokraterna – vore värre. 

Ser de fortfarande inget bättre alternativ? Nej, blir svaret från Karl-Petter Thorwaldsson och Marie Nilsson.

Även Pappers ordförande Pontus Georgsson instämmer. 

– Jag är medveten om att det är en kompromiss för att hålla undan högerpartier och det kan jag sympatisera med. Men ju längre tiden går ser jag att de saker som skulle vara bra för oss inte är genomförda. Det är bara de sura karamellerna som är gjorda.

Vad väntar du på?
– En klassisk socialdemokratisk politik. 

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till TT att hon tolkar debattartikeln som ett sätt för LO att visa sin frustration över att regeringen inte fått igenom mer socialdemokratisk jämlikhetspolitik.

– Den delar jag till 100 procent och jag är otroligt taggad på att arbeta för att fler LO-medlemmar ska välja Socialdemokraterna, säger hon till TT. 

På TT:s fråga om hon är rädd för att januariavtalet ska splittra arbetarrörelsen svarar hon: 

– Det är inte helt ovanligt att vi har diskussioner inom arbetarrörelsen.