Högern blundar för kampen mot skjutningarna
Polisens kamp mot skjutningarna börjar nu ge resultat. Ändå fortsätter M och SD att hävda att regeringen och polisen har tappat kontrollen. Och i stället för fler dämpande åtgärder talar SD om krig, skriver Arbetets ledarskribent.
Vid årsskiftet trädde nya lagar för att stoppa de kriminella gängen i kraft. Det blir skärpta straff för mord och attacker mot blåljuspersonal.
Handläggningen av misstänkta brott snabbas på och det blir enklare för brottsförebyggande myndigheter att sätta upp övervakningskameror.
Samtidigt kom polisens siffror över antalet skjutningar under 2019. De är fortfarande alldeles för många och 41 ihjälskjutna på ett år är 41 misslyckanden.
Men antalet skjutningar i de tre storstäderna minskade i fjol. Antalet skottlossningar där en människa har skadats sjönk med 29 procent i Stor-Stockholm och med 31 procent i region Syd.
I Göteborg minskade antalet skjutningar med mer än hälften, och ”bara” två sköts till döds. I Malmö var 34 skjutningar den lägsta siffran på sex år.
Återigen: det är fortfarande för många vapen i omlopp och alldeles för många som skjuts, men det är trots allt positivt att det går åt rätt håll.
Ändå fortsätter framför allt Moderaterna och Sverigedemokraterna att hävda att regeringen och polisen har tappat kontrollen.
SD talar om ett krig och vill till och med sätta in militär mot de kriminella gängen.
Partiets tidigare justitieministerkandidat Kent Ekeroth föreslår att laglydiga svenskar ska få bära automatvapen för att försvara sig mot ”grupper från icke skidåkande länder”, trots att risken för en laglydig svensk att hamna mitt i gängbråken är mycket liten.
Fler vapen och hårdare straff är inte en enkel lösning. Se på USA där vapnen flödar och där antalet skjutningar per capita är mer är 30 gånger fler än i Sverige.
Att sätta 2,2 miljoner människor i fängelse som i USA har heller inte haft någon särskilt avskräckande effekt.
Svenska regeringen och polisen står inte handfallen. Det finns en bred enighet om att den underbemannade polisen ska förstärkas med 10 000 fler anställda. Det finns en rad beslut från Rosenbad som försvårar gängens framfart.
Polisen arbetar nu mer systematiskt och långsiktigt för att knäcka de våldsamma kriminella gängen.
Operation Rimfrost inleddes efter det brutala mordet på en 15-årig pojke på en pizzeria i Malmö i november och betydde en kraftsamling som sprids till fler städer.
I Malmö blev resultatet efter en månad 68 häktade, 25 husrannsakningar, ett 20-tal vapen, knark, sprängmedel och kontanter i beslag.
Gängen tillåts inte härja fritt. Polisen stör ut knarkhandeln och fler tungt kriminella sitter inlåsta.
Polisen har gång på gång hävdat att de inte klarar det på egen hand. Övriga samhället måste delta och det är ingen ”quick fix” att bryta gängens makt.
Sociala insatsgrupper måste in tidigt, innan kriminaliteten blir ett livsstilsval. Avhopparverksamheter måste ge de kriminella en andra eller tredje chans.
Allra bäst är att ge barnen en första chans. Ingen ska behöva höra från barnsben att man är ett enda stort problem.
Får de rätt förebilder, möjligheter och mönster från början blir brottets bana inte lika attraktiv.