Bensin blir dyrare – så påverkas du av 2020 års skatter
Slopad värnskatt och lägre skatt på pensioner. Men också höjd bensinskatt. Här kan du se vilka skattenyheter som påverkar dig nästa år.
Slopad värnskatt
Från och med 2020 tas den extra statliga inkomstskatten bort för dem med en årlig inkomst på totalt över 703 000 kronor. Enligt finansdepartementets beräkningar omfattar förändringen omkring 345 000 personer.
Den som tjänar 75 000 kronor, medianlönen i gruppen, innebär det en skattesänkning med omkring 1 200 kronor per månad.
Förändrade pensioner
Skatten sänks för dem som har en pension över 17 000 kronor. För en pensionär med en pension på 17 500 kronor innebär det en minskad skatt med knappt 100 kronor.
Grundskyddet höjs med 200 kronor i månaden, utöver den årliga uppräkningen. Garantipensionen blir därmed 8 596 kronor per månad nästa år. Samtidigt höjs taket i bostadstillägget vilket innebär att bostadstillägg ska kunna betalas ut för hyror upp till 7 000 kronor.
Sänkt skatt för glesbygdsbor
Invånare i kommuner som räknas till stödområde A och B, främst kommuner i norra och nordvästra Sverige, får en skattereduktion med 137 kronor per månad från och med 2020. Det berör cirka 830 000 personer i uppemot 80 kommuner.
Förändringar för bilister
Bensinen blir dyrare nästa år. Bensinskatten justeras och summan av förändringen innebär att skatten höjs med inflationen och blir 15 öre dyrare vid pumpen.
Sedan i juli 2018 gäller speciella skatteregler som innebär att konsumenter som köper bilar med låga koldioxidutsläpp får en bonus på upp till 60 000 kronor. Nästa år sker förändringar i det så kallade bonus malus-systemet.
Från och med den 1 januari 2020 höjs utsläppsgränsen för vad som utgör en bonusberättigad bil från 60 gram koldioxid per kilometer till 70 gram per kilometer. Det är EU:s nya mätmetod, WLTP, som kommer att ligga till grund för beräkningar av utsläppen.
Uppskov vid bostadsförsäljning
Från och med den 1 juli 2020 återinförs taket för hur mycket av reavinsten från en bostadsförsäljning som kan skjutas upp för beskattning. När taket tillfälligt togs bort var beloppet 1,45 miljoner kronor. När det återinförs höjs det till tre miljoner kronor.
Uppskovsbeloppet beskattas i dagsläget med en schablonränta på 0,5 procent per år. I det så kallade januariavtalet, överenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, står att räntan på uppskovsbeloppet ska tas bort. Men det har ännu inte kommit något besked om när det ska ske.
Helena Wande/TT