Finska fack redo att utvidga poststrejken
Flera finska fack flaggar nu för att de trappar upp konflikten eftersom de anser att arbetsgivarna ägnar sig åt ”avtalsshopping”. Den finska poststrejken som påverkar svenska resenärer är inne i ett känsligt skede.
Den finska poststrejken är nu inne på sin tredje vecka.
Efter helgen trappades den upp då finska postfacket sa nej till ett medlarbud. Flera finska fack har nu gått ut i sympatiåtgärder, och ytterligare konflikter är planerade.
Det finska Post- och logistunionen PAU har nämligen ett starkt stöd bland sina fackliga kolleger.
Bil- och transportbranschens arbetarförbund har meddelat att de utvidgar sin strejk på torsdag.
Järnvägsanställda som organiseras i fackförbundet RAU, servicefacket PAM, livsmedelsfacket SEL och flera andra fackförbund ställer sig bakom postfackets krav.
Konflikten började då 700 paketsorterare fick besked att de skulle flyttas till ett dotterbolag som har ett annat kollektivavtal.
”Nu försöker arbetsgivarna däremot driva igenom stora försämringar på en gång genom så kallad avtalsshopping” skrev Ismo Kokko, expert på anställningsvillkor på FFC (motsvarande LO) i ett blogginlägg.
Enligt facket var det frågan om avtalsshopping då statsägda Posti Group först försökte flytta över personalen till ett dotterbolag.
Genom att flytta de anställda till dotterbolaget, som har ett annat kollektivavtal, kan arbetsgivarna försämra villkoren.
Enligt facket rör det sig om lönesänkningar mellan 30 och 50 procent.
Jukka Holmberg, vd för arbetsgivarorganisationen Medieförbundet, säger att det är upp till ägarna, det vill säga finska staten, att bestämma om de vill föra över paketsorterna till företag eller inte.
Frågan har därmed blivit politisk.
Statsminister Antti Rinne kommenterade skeendet under en presskonferens i Moskva, där han träffade Rysslands premiärminister Dmitri Medvedev.
– Jag vet att de har förhandlat om saken i dag, Posten och PAU, och jag hoppas att de kan nå en lösning.