Ingen stor gåta varför Ebba Busch Thor är så poppis
KD:s partiledare Ebba Busch Thor har inga problem att se KD och SD som en gemenskap. För att nå ut med den linjen behövs inga kommunikatörer, skriver Arbetets ledarskribent.
När Ebba Busch Thor åkte på riksting till Umeå i helgen, gjorde hon det som den partiledare de flesta väljare har förtroende för.
Precis som i tidigare mätningar under året tog hon topplatsen framför Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD).
Och på tal om Åkesson var det ju nästan så man trodde han skulle dyka upp på scenen på samma sätt som tidigare allianskamrater gjorde förr om åren.
För de senaste åren har EBT tryckt sitt parti så långt till höger att bara Sverigedemokraterna finns kvar. Centerns och Liberalernas ledare har vi nog sett för sista gången på en KD-tillställning.
Nu lägger hon dessutom fullt fokus där hon tror att hon kan locka högerväljarna på brott och straff och utlänningar – alldeles specifik på en superhård linje i migrationsfrågor.
De politiska fokusfrågorna är få och i väljargruppen som lockas av detta trålar mer än tre partier i dag.
Ändå är Ebba Busch Thor den mest förtroendeingivande, trots att många helt säkert skakade på huvudet när KD-ledaren gjorde DDR-jämförelser och fick sitt parti att rösta igenom försörjningskrav för familjeåterföreningar.
Men populariteten är inte så konstig. Medietidskriften Resumé grävde i samma fråga i våras, när partiet dessutom gick väldigt starkt i mätningarna.
”Tydlig och fokuserad kommunikation”, sa experterna Resumé talade med, förklarar framgångarna.
”Att berätta om sin politik med hjälp av berättelser och bilder är långt mycket mer effektivt än att rabbla siffror som folk glömmer bort. Det ger förtroende och kredibilitet”, framhöll en retorikexpert i artikeln där EBT omnämns som ett ”kommunikativt underbarn”.
Ja, det var stycke efter stycke om KD-ledarens fingertoppskänsla, förmåga att ”vara personlig” och hur hon framgångsrikt använder sociala medier för att bygga sitt varumärke.
En expert menar att hon, genom att driva ”jämställdhets- och familjefrågor”, kan nå väljargrupper utanför gamla alliansen. Experten trodde Busch Thor skulle kunna pressa upp partiets väljarstöd till 13 procent.
Hyllningen var fascinerande läsning då men kanske än mer i dag, mer än ett halvår senare. För den enda som lyckas sätta fingret på fenomenet är KD:s stabschef, Martin Kits.
Det handlar inte om att hitta nya målgrupper eller om instagramuppdateringar. EBT:s nya fans hittas bland dem som helt enkelt gillar att hon inte stänger dörren mot SD.
”I den politiska kontext som råder har mycket handlat om förhållandet till Sverigedemokraterna. Där tror jag att vi inte framstått som lika ängsliga som de övriga partierna”, sa Kits.
”Ängslig” är det där ordet som allt oftare används av företrädare för SD, KD och M för att beskriva hur övriga partier inte tycker att det är en bra idé att inkludera SD i något regeringsunderlag.
EBT är inte ”ängslig”. Hon har skakat av sig alla tvivel och har inga problem att se KD och SD som gemensam opposition. I dag ännu tydligare än i våras.
Och för det beskedet får hon i belöning både SD- och M-väljarnas förtroende i mätningarna. Svårare än så är inte analysen.
Men röstar på henne gör de ju ändå inte. Partiet har redan backat från vårens positiva opinionsstöd.
Men EBT bränner ändå glatt broarna bakom sig.