DELHI. Den som besöker Delhi ser sällan en blå himmel. Avgaser från fordon, utsläpp från fabriker och kolkraftverk samt bönders säsongsvisa brännande av jordbruksavfall bidrar till att skapa världens mest förorenade huvudstad. 

När luftföroreningar i en stad kartläggs syns hälsoriskerna tydligast när det gäller förekomsten av minsta och farligaste luftburna partiklarna, PM2,5. 

WHO har satt ett gränsvärde på 10 mikrogram per kubikmeter. 2018 var den årliga genomsnittshalten av PM2,5 i Delhis luft 113,5 mikrogram per kubikmeter (i Stockholm var halten 6,6).

– Folk här får i sig alla dessa toxiner genom att andas in. Det skadar luftrören. Vissa toxiner går in i blodet och har en skadlig inverkan på alla kroppens organ, från huvud till tå, säger professor Arvind Kumar, lungläkare i Delhi och initiativtagare till organisationen Lung Care India. 

– Nu har 15–20 procent av skolbarnen astma. Och jag ser många fler fall av lungcancer än för 30 år sedan. Patienterna är yngre och ofta icke-rökare.

Att försöka skydda sig från luftföroreningarna är nästan omöjligt, menar professor Kumar.

– Att bära mask och ha luftrenare hemma hjälper minimalt. Det här drabbar alla, oavsett ålder, inkomst och kön.

TEXT: Sujay Dutt
BILD: Julio C Saint Just

Aslam Khan, 40, fruktförsäljare.
– Många här har en bil per familjemedlem, och visst känns föroreningarna. Det händer att det svider i ögonen när jag står och jobbar. Men jag gör inget för att skydda mig. Varför skulle jag det? Jag är inte rädd för vad luftföroreningarna kan göra. Föroreningarna har inte mer kraft än Guds vilja.
Alka Baidya, 45, hembiträde.
– Luftföroreningarna märks genom att näsan rinner och att jag hostar en del. Jag går till fots längs en stor motorväg hemifrån till de hushåll där jag jobbar, och jag står ute på husens takterasser för att hänga tvätt.

Under de 13-14 år som jag bott i Delhi har luften blivit stadigt sämre. Värst är det vintertid och under Diwali-högtiden med alla fyrverkerier. I min hemby är luften bättre. Där har vi gott om träd, som vi ibland sitter under. Det känns skönt att andas där.
Siva Sudhakar Naidu, 27, tennistränare.
– Här i Delhi är luften mycket värre än i min lilla hemstad i södra Indien. Jag kör motorcykel mellan mina klienter– barn och vuxna i olika bostadsområden och på ambassader.

I trafiken bär jag mask för munnen. Vintertid, när föroreningarna är som värst, bär jag mask också på tennisbanan. Om fem år har jag flyttat härifrån till Bangalore där luften är bättre.
Gita, (har inget efternamn och vet inte sin ålder. ”kanske 35, kanske 45”), järnsmed.
– Jag har hört att Delhi ska ha sämst luft i världen. Men jag är född på den här platsen, jag har vuxit upp här, jag gifte mig här, och har fått barn här.

Jag har aldrig känt något obehag på grund av luften. Min man har problem att andas ibland, men det är medfött och har inte med föroreningarna att göra.
Tusiram Kumar och Sanju Devi (med dottern Kanak och sonen Naman)
Tusiram: – Jag har inte märkt mycket av luftföroreningar. Vi sover med öppna fönster om natten. Visst är det svårt att andas ibland, men så har det alltid varit. Det är livet, helt enkelt.

Sanju: – Våra barn, fyra och fem år, hostar och snorar ofta. Vi tog dem till doktorn. Det visade sig inte ha med föroreningarna att göra utan för att det skiftar mellan värme och kyla.

Tio i toppförorenade städer

Av de 50 städer i världen med högst nivå av PM2,5-partiklar i luften 2018 ligger 25 i Indien och 22 i Kina. Delhi, på elfte plats, är den smutsigaste huvudstaden, samtidigt som fem grannstäder i den indiska huvudstadsregionen ligger på topp-tio.

1. Gurugram, Indien (Delhi-regionen)

2. Ghaziabad, Indien (Delhi-regionen)

3. Faisalabad, Pakistan

4. Faridabad, Indien (Delhi-regionen)

5. Bhiwadi, Indien (Delhi-regionen)

6. Noida, Indien (Delhi-regionen)

7. Patna, Indien

8. Hotan, Kina

9. Lucknow, Indien

10. Lahore, Pakistan

Källa: Airvisual.com