Äntligen införs rökförbud på uteserveringar
Personalen på Sveriges uteserveringar är nöjda med det nya rökförbudet. Det är samtidigt märkligt att Liberalerna gör sig till en lobbyorganisation för tobaksindustrin och kritiserar förbudet, trots att 82 procent av svenskarna hyllar lagen, skriver Arbetets politiska redaktör.
Äntligen införs rökförbud på landets uteserveringar.
Det har länge varit ett krav från Handels och Hotell- och restaurangfacket och det är en stor seger för personalen som inte längre ska behöva vandra i rök och dimma under sina arbetspass.
Att även astmatiker barnfamiljer och vanliga ickerökare nu äntligen åter bereds plats på uteserveringarna i stället för att tvingas sitta inne under varma sommardagar är ett stor plus.
In i det sista har dock röklobbyn försökt hålla kvar vid sin självpåtagna rätt att förpesta sin omgivning, driva undan alla andra från uteserveringarna och strunta i uteserveringarnas personal.
Som synes i denna artikel är 82 procent av svenskarna för ett rökförbud på allmän plats. 82 procent!
I merparten av mediarapporteringen är dock den nya lagen kraftigt kritiserad.
Här finns nog ett stort mått egenintresse men också en lyckad kampanj från tobaksindustrin och dess lobbyorgansiationer inom politiken, främst Liberalerna med Luf, Liberalas ungdomsförbundet som spjutspets.
För att riktigt pränta in vilken beroendeindustris intressen de företräder klädde Lufare över hela landet ut sig till cigaretter under gårdagen, den sista dagen för förpestning av svenska uteserveringar.
Sällan har väl den lilla minoritetens motstånd skildrats så brett mot en reform som har så stor majoritet av svenskarna bakom sig som 82 procent. Det säger något om motståndarnas maktposition.
I det blågrönt styrda Stockholm har socialborgarrådet Jan Jönsson (L) redan förklarat krig mot den nya lagen.
Stockholm ska mot lagens intentioner tillåta uterum för rökare och driva frågan om den överklagas.
– Jag tror lagen kommer att uppfattas som orimlig, säger Jan Jönsson till DN, vilket naturligtvis stämmer om han företräder tobaksindustrin och struntar i de 82 procent av väljarna, (och hela 88 procent inom hans eget parti!) som vill bli kvitt röken.
Notera att noll (0) procent av Miljöpartiets väljare motsätter sig ett rökförbud.
Det är därför underligt att Miljöpartiet i Stockholm även i denna fråga kan sluta upp bakom den styrande högeralliansen i Stockholm och delta i denna motståndsorganisation mot rökförbudet.
För personalen på landets serveringar är dock rökförbudet en stor seger.
Och de kan vila i förvissningen om att en stor majoritet av svenskarna stöder dem.