Lagförslag om utvisningar dröjer i Hongkong
Efter massiva gatuprotester skjuts den fortsatta behandlingen av ett lagförslag om utlämningar upp i Hongkong, meddelar regionens styrande råd. Trots det fortsatte demonstranternas slagord höras på stadens gator.
Rådet skulle ha debatterat lagförslaget för andra gången på onsdagen, men ärendet ”flyttas till en senare tidpunkt”, heter det, utan att något datum specificeras.
Om beslutet är en följd av det hårda trycket från demonstranter är fortfarande oklart. Att motståndet mot lagförslaget är stort råder det däremot ingen tvekan om.
Beskedet om att skjuta fram behandlingen av lagförslaget fick inte demonstranterna att skingra sig. I stället fortsatte talkörerna med det tydliga budskapet ekande mellan höghusen: dra tillbaka, dra tillbaka.
Den gångna helgen tågade uppemot en miljon människor på gatorna i protest och många företag låter anställda strejka för att sätta press på myndigheterna.
Demonstranterna får också stöd från stora bolag som är oroliga att lagen kan hota Hongkongs konkurrenskraft, rapporterar BBC.
Hongkong har ett separat rättssystem gentemot övriga Kina, tänkt att säkra dess status som ett handelsnav sedan överlämnandet från Storbritannien 1997.
Lagen som skulle möjliggöra utlämningar av åtalade till Fastlandskina ses som ett brott mot den ordningen.
Den senaste tiden har missnöjet mot en ökad inblandning från Peking ökat. Regeringen i Fastlandskina har haft synpunkter på flera reformer, lagt sig i de lokala valen i Hongkong och anklagas för att ligga bakom försvinnandet av flera bokförläggare som är kritiska till den kinesiska regimen, bland andra den svenske förläggaren Gui Minhai.
Demonstrationerna mot att tillåta utlämningar ses som ytterligare ett sätt att slå vakt om Hongkongs oberoende enligt devisen ”ett land, två system”.