Valu: S behåller alla mandat – SD ökar
De svenska Socialdemokraterna ser ut att hålla ställningarna i Europaparlamentet. Enligt SVT:s vallokalundersökning får partiet 25,1 procent. LO:s kandidat Johan Danielsson valspurtade i Älvsjö.
Den här artikeln publicerades innan det preliminära valresultatet presenterades och baserar sig på SVT:s vallokalsundersökning. Klicka här för att se det färdigräknade preliminära valresultatet.
När resultatet från SVT:s vallokalsundersökning kom bröt jublet ut på Socialdemokraternas valvaka. Partiets notering var 25,1 procent. Det innebär att allt talar för att S fortfarande med stor marginal blir det största svenska partiet i Europaparlamentet. Samtidigt ökar både Sverigedemokraterna och Moderaterna.
Men LO:s EU-kandidat Johan Danielsson glädjs över att det ser ut som att Socialdemokraterna kan öka i ett EU-val för första gången. 2014 fick partiet 24,2 procent.
– Det vore ju fantastiskt, förklarade han på valvakan.
Samtidigt är detta, påpekade Johan Danielsson, i nivå med vad han förväntat sig.
Mandatfördelningen i Sverige (enligt SVT:s vallokalsundersökning 21:00 på valkvällen)
V: 1 mandat (+-0)
S: 5 mandat (+-0)
MP: 2 mandat (-2)
C: 2 mandat (+1)
L: 1 mandat (-1)
M: 4 mandat (+1)
KD: 2 mandat (+1)
SD: 3 mandat (+1)
FI: 0 mandat (-1)
Tidigare under dagen har han delat ut valsedlar i Älvsjö i södra Stockholm.
– Det var mycket folk faktiskt, inte så mycket mindre än när jag delade ut valsedlar i höstas i riksdagsvalet.
Det har ringts över 200 000 samtal till LO-medlemmar under valrörelsen.
– Jag hoppas att det har bidragit till att fler medlemmar har röstat, säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande.
Hon säger sig ha haft en känsla av Socialdemokraterna har haft lite vind i ryggen och tycker att valun bekräftar den känslan.
Det kommer dock blandade signaler om hur det går för Socialdemokraterna runt om i Europa.
Socialdemokraterna i Nederländerna ser ut att ha gått starkt framåt medan de gått bakåt i Tyskland. ”Spridda skurar”, säger Johan Danielsson om vad han hittills sett om resultaten.
– Det är en del positiva överraskningar och sedan en del, om än väntade, bakslag. Tyskland är väl det stora bakslaget för europeiska socialdemokrati så här långt, men det var ju inte helt oväntat.
Han tror att det finns en ”Timmermans-effekt” bakom S framgång i Nederländerna. Han syftar då på Frans Timmermans, nederländsk politiker som är de europeiska Socialdemokraternas gemensamma kandidat till posten som ny ordförande för EU-kommissionen.
För Johan Danielsson, LO:s kandidat och Socialdemokraternas andranamn, står väntade frågor högst på att-göra-listan som Europaparlamentariker.
– Att säkerställa att alla som arbetar i Sverige har svenska kollektivavtal, men också arbetsmiljöarbetet. Vi vill se till att EU får en arbetsmiljöstrategi som innehåller en nollvision för dödsolyckor på plats 2020. Ska man lyckas med det måste man väl börja i höst.
En annan fråga som står högt på agendan är förhandlingarna om det omdebatterade mobilitetspaketet, ett regelverk för yrkeschaufförs arbetsvillkor. En version av det antogs nyligen av parlamentet, men ännu återstår slutförhandlingar med kommissionen och ministerrådet.
Är du orolig för hur det ska gå?
– Det beror ju lite på hur det går i kväll. Det finns en del frågor som är extremt viktiga där parlamentet och rådet inte är överens.
Ser du någon risk för att luften pyser ur och det inte blir något alls?
– Jag tror inte det. Jag tror att det kommer bli en förbättring för åkare i hela Europa, men frågan är om vi kan putta det hela vägen dit vi vill.
Finns det andra yrkesgrupper som du tänker att det här valet är extra viktigt för?
– Det är naturligtvis extra viktigt för de yrkesgrupper där den osunda konkurrensen är mest utbyggd. Det är bygg, städ, skog, säger Johan Danielsson.
En grupp som kan hamna i nytt fokus nästa mandatperiod är de som jobbar inom flyget.
– Kommissionen har aviserat att man kanske kommer se över lagstiftningen på rådet. Det är möjligt att det kommer att komma ett paket på samma sätt som man hade mobilitetspaketet för vägtransporter.
Johan Danielsson har arbetat med att mobilisera LO-medlemmar till att rösta.
– Jag har förhoppningar om att det blir fler som röstar den här gången. Speciellt nu på slutet har jag träffat ganska många på arbetsplatserna som inte röstade förra gången men tänkt göra det nu, säger Johan Danielsson.
– Det vore väl bra om vi kunde öka valdeltagandet med 5 procent, som vi gjorde förra gången också. Och framför allt om vi kunde göra en lite större ökning i LO-kollektivet för att minska gapet mellan arbetares och andra gruppers deltagande, säger han.