Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”
Vi måste ”ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre” om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt.
Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.
När den förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M), i en DN-intervju år 2012 öppnade för ett betydligt längre arbetsliv väckte utspelet skarpa reaktioner.
Inte minst på Arbetets (som då hette LO-tidningen) ledarsida där ledarredaktören Martin Klepke ansåg att Reinfeldt i stället ”borde tänka på att det kanske finns en anledning till att bara knappt 30 procent av svenskarna kan tänka sig att jobba längre än till 65 års ålder.”
I dag, sju år senare, fortsätter Fredrik Reinfeldt att argumentera för sin tes. I rapporten ”Att arbeta till 75 – en bra början” slår han fast att vi måste ”ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre”.
– 1910-talet bestämde vi oss för vad som är gränsen när det gäller mänsklig ork, säger den tidigare statsministern under en presentation av rapporten och syftar på när folkpensionen infördes med en åldersgräns på 67-år.
Sedan dess har dock medellivslängden ökat rejält och vi är också friskare betydligt högre upp i åldrarna.
– 50 åringar som sköter sig är lika vältränade och välmående som de som är 30, säger Fredrik Reinfeldt.
Han lyfter också pensionerna som ett argument till att arbeta längre.
”Din framtida pension beror på hur svensk ekonomi utvecklas, hur många som jobbar och är därtill känsligt för hur många år av arbete du själv kan uppnå. Inte som tidigare där bara 30 år av eget arbete räckte för full rätt till pension”, skriver Fredrik Reinfeldt i sin rapport.
Rapporten är den andra från regeringens delegation för senior arbetskraft som har i uppdrag att ”motverka åldersdiskriminering och hitta möjligheter för att bättre ta tillvara äldres erfarenhet och kompetens.”
Enligt den första rapporten har andelen personer mellan 60-69 som jobbar stigit något sedan mitten av 90-talet efter att ha minskat kraftigt sedan 70-talet.
Enligt rapporten kan dock många fler än i dag arbeta högre upp i åldrarna.
– Att inte ta tillvara den potential som finns hos seniorer är ett ohållbart slöseri med samhällets resurser, säger delegationens ordförande Anna Hedborg, i ett pressmeddelande.