”Skrattar man inte i det här yrket blir det ganska tungt”
Allt var nytt, leveranser försenade och de åt på golvet. Då blev humorn ett sätt för personalen på Molnets förskola att hantera problem och komma närmare varandra.
I augusti öppnade Molnets förskola. Men mycket strulade, lokalerna gapade tomma då de inte ens hade fått bord och sommarvärmen låg kompakt.
– När vi väl fick borden hade vi beställt montering, så kom tre hantverkare för att göra det. Men det var ju hopfällbara bord vilket vi hade kunnat göra lätt, om vi bara tittat. De drog ut benen på tjugotvå bord och så åkte de, säger Sandra Helin.
Nu som då skrattar förskolläraren Maria Eriksson och barnskötarna Eva Dahlström och Sandra Helin åt eländet, åt att sextio barn skolades in på två månader i en miljö som var långt ifrån perfekt.
– De flesta av oss kände inte varandra innan men vi har nog lätt till skratt allihop. De få stolar vi hade de där första dagarna använde vi till att ställa maten på. Så satt vi på golvet och åt, ler Sandra Helin.
– Vissa situationer var så kaotiska att det inte gick att vända på klacken och gå, det var bara att gilla läget och skratta åt det. Vi valde att göra så för annars skulle det… inte bli roligt alls, säger Maria Eriksson och bryter ihop av fniss.
Förskolegården är frostig den här morgonen och utanför staketet väntar skogen men också området som i några år framöver kommer att vara en stor byggarbetsplats.
I och med att området växer får även förskolan Molnet fler barn och mer personal. Efter nyår ska tjugo nya barn skolas in.
Ibland när barnen är på riktigt dåligt humör och man till slut bara garvar åt att de är så sura, då börjar de också garva
– Det var roligt här på förskolan redan från början, vi fann varandra, säger Eva Dahlström och Maria Eriksson lägger till att de redan dag två konstaterade att det kändes som om de arbetat tillsammans mycket längre än så.
Skämten haglar, liksom ironin. Det är viktigt att kunna bjuda på sig själv.
Som Sandra Helin säger: ”Gör man någon tabbe är det bara roligt, inte jobbigt”.
Hon sitter där i personalrummet med sina kollegor och skojar gång på gång om sin egen klumpighet och förmåga att ramla på märkliga sätt.
De tre poängterar också att alla har sökt sig till den nya förskolan, de vill verkligen vara där, de vill vara med om att bygga upp en ny verksamhet i en helt ny stadsdel.
Skrattar man inte i det här yrket, då blir det ganska tungt. Vi har många barn att ta hand om och höga krav på oss
– Föräldrarna förstod precis vilka problem vi hade, det var ju likadant i deras nya lägenheter och hus. Fortfarande krånglar saker som nätverk till exempel och då gormar man lite grann och stampar hårt med foten i golvet. Men sen går man därifrån och ja, det är bara att göra något annat, menar Maria Eriksson.
Hon tystnar en stund innan hon fortsätter:
– Skrattar man inte i det här yrket, då blir det ganska tungt. Vi har många barn att ta hand om och höga krav på oss. Det är dokumentationer, föräldrasamtal och miljön ska vara stimulerande för barnen och skapa nyfikenhet. Visar man att man inte har roligt på jobbet då tycker barnen inte heller att det är roligt att vara här, säger Maria Eriksson.
De tre är överens. Är det nära till ”känslan Glad”, som de kallar det, då är det nära till de andra känslorna också. De barn som är trygga, de kan bli arga också, de vågar visa det.
– Men jag kan också bli arg ibland, om något barn slår något annat barn, då kan jag säga till: ”Stopp, man får inte slåss”. Att visa att det beteendet inte är okej. Så vi går inte runt och skrattar på små rosa moln hela tiden, förklarar Maria Eriksson.
– Ibland när barnen är på riktigt dåligt humör och man till slut bara garvar åt att de är så sura, då börjar de också garva, säger Sandra Helin.
Att jobba på förskola innebär att man aldrig vet hur en dag ska se ut.
Maria Eriksson poängterar att det aldrig blir enformigt, att det ger energi att arbeta med barn som är nyfikna och som suger in kunskap. Hon känner sig viktig.
Den typiska förskolehumorn då, hur är den egentligen?
– Man kan prata bajs och kiss vid matbordet, det är inga problem, konstaterar Sandra Helin.
– Sandra kan säga så här: ”Jag går in och byter bajs”. ”Nej, byt inte bajs, byt blöja istället”. Det är förskolehumor, säger Maria Eriksson.
Förskola
Nystartade Molnets förskola ligger i det framväxande området Fullerö hage i närheten av Storvreta utanför Uppsala.