Insidan viktigast för dietisten
Dietisten blir en slags samtalsterapeut eftersom mat är så laddat. Marina Olai har näsdukar redo när patienter kommer. Följ med henne på en arbetsdag.
Ägg och vatten. Det är de främsta experttipsen från dietisten Marina Olai. Och grönsaker förstås.
– Det behöver inte vara så svårt. Små förändringar i kosten kan ge mycket, säger hon.
Arbetsrummet är vitt och närmast sterilt, så när som på två stora fototavlor med kronärtskockor och vitlök på väggen över besöksstolarna.
Här tar Marina Olai emot patienter som lider av ME/CFS, kroniskt trötthetssyndrom, en inflammatorisk sjukdom som innebär mycket fysisk smärta och minimal ork för de drabbade.
När hon jobbade som dietist på en vanlig vårdcentral uppmanade hon patienterna att laga mat från grunden med bra råvaror.
Nu försöker hon i stället hitta så mycket färdiglagat som möjligt som ändå har okej näringsinnehåll, vilket inte är helt lätt.
– Att både hacka grönsaker och steka dem kan vara omöjligt för de här patienterna och behöver de till exempel tvätta håret kanske de inte orkar någon matlagning alls. Samtidigt behöver de äta bra för att minska sina besvär. Det är en utmaning.
Alla patienter Marina Olai möter har sina egna problem och förutsättningar. För att kunna hjälpa måste hon känna in patienten. Hon blir en slags samtalsterapeut och på bordet står en ask pappersnäsdukar.
– Mat är laddat. Det är intimt, personligt och kan vara svårt för många att prata om.
Marina Olai säger att det är vanligt att dietister får betydligt fler återbud än andra yrkesgrupper. Det upplevs lättare att gå till läkare eller sjukgymnast, men bra kost kan vara nyckeln till att förbättra både den allmänna hälsan och många sjukdomar.
Tidigare, i primärvården, mötte hon många patienter med diabetes och fetma.
I början gjorde hon som de flesta i sjukvården och vägde sina patienter, men det har hon slutat med. Hon har inte ens någon våg eftersom det ger fel fokus.
– Det viktiga är inte det yttre, utan det inre. Vad visar proverna? Hur mår du? Vågen visar inte helheten.
Som dietist får hon också vara pedagog. Hon lär patienterna näringslära, och motiverar dem att våga göra förändringar.
Ett råd är gemensamt för de allra flesta:
– Drick vatten! Skippa sötad dryck. Det är enkelt och av alla kosttips brukar det göra mest för hälsan.
En arbetsdag med Marina Olai
8.30 Morgonmöte
8.45 Konferens
9.00-12.00 Patientsamtal
12- 12.30 Lunch
12.30 Teammöte
12.45 Konferens
13- 16.30 Flera möten med patienter
16.30-17 Skrivtid
Om Marina Olai
Är: Dietist på ME-center, Bragée kliniker i Stockholm.
Ålder: 31 år.
År i yrket: 4,5.
Bakgrund: Dansare innan hon utbildade sig till dietist.
Bäst med jobbet: Att hjälpa. Det ger energi att möta patienterna.
Sämst med jobbet: Ibland tar patienterna energi också.
I matlådan: ”Jag äter oftast som jag lär ut, mycket antiinflammatorisk kost, där jag undviker socker och stärkelse. Det brukar bli fiberrika grönsaker som broccoli, blomkål, mörkgröna blad, och till det bra fett som olivolja eller avokado och protein som ägg eller kyckling.”
Mest underskattade mat: ”Ägg. Otroligt näringsrika och går att variera i oändlighet.”
Laster: Jag är svag för riktigt gott surdegsbröd med ekologiskt smör och havssalt. Jag äter inte snacks eller plockgodis, men en bit riktigt mörk choklad kan jag uppskatta.
Om Dietister
Antal i Sverige: Runt 1 700. De flesta finns inom sjukvården, men en del arbetar också i privata företag, till exempel med att ta fram nya livsmedelsprodukter.
Utbildning: Treårig högskoleutbildning i Göteborg, Umeå eller Uppsala.
Lön: 32 400 kronor i genomsnitt 2017.
Framtidsutsikter: Ganska goda chanser att få jobb på både kort och lite längre sikt.
Källa: Sacoförbundet Naturvetarna.