Katalys: Populism och reformer ska rädda S
Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin. För att komma tillbaka krävs att man lyfter fram höger-vänsterkonflikten, anser tankesmedjan Katalys.
När den fackliga tankesmedjan Katalys har analyserat valet 2018 kom man fram till att det finns en del att jobba med för Socialdemokraterna.
– Förlusten av arbetarväljarnas förtroende i valet 2018 är en katastrof för socialdemokratin. Sverigedemokraterna växer så det knakar och SD tillsammans med M är större än S bland LO-grupperna, säger Katalyschefen Daniel Suhonen, en av rapportförfattarna.
Enna Gerin, även hon medförfattare, ser den socialdemokratiska otydligheten som en förklaring till att partiet tappat så mycket.
– Det var ett val där den ideologiska tydligheten vann. Men Socialdemokraterna spretade åt alla håll. Först var det flört med mittenpartierna, sedan försökte man ta över SD-politiken och slutligen valspurtade man med en ordentlig vänstersväng.
Och det är i vad de kallar politikens återkomst som hoppet finns för Socialdemokraterna, om de följer de tre råd Katalys ger. Annars riskerar partiet att ”fortsätta pysa ihop som en sufflé” som Daniel Suhonen uttryckte det.
För det första krävs en tydlig omläggning av den ekonomiska politiken. Ekonomin går bra, men ändå råder bostadsbrist och problem med sjukvården till exempel.
– Då krävs det stora reformer för att vinna tillbaka de breda väljargrupperna, säger Suhonen.
Det andra som krävs är en satsning på långsiktig opinionsbildning, med vänsterpopulistiska inslag lånade av Bernie Sanders och Jeremy Corbyn.
– Man ska se det som en språklig strategi. Politik drivs av konflikt och då behöver man lyfta höger-vänsterkonflikten och möta högerpopulismen med vänsterpopulism – men utan allt det dåliga, säger Enna Gerin.
Och för det tredje vill Katalys se en demokratisering av partiet, med medlemsval av ordförande och partisekreterare till exempel.
– Nu är det en hemlig valberedning som tar fram en hemlig kandidat som enhälligt röstas fram på kongressen. Och först då får man reda på vilken politik den vill föra, om det är en Macron, Corbyn eller Djingis Khan man röstat fram.
I det rådande regeringsbildningskaoset är de båda överens om att det är bättre att gå i opposition än att vara med i en mittenregering till vilket pris som helst.
– Men om man har en mittenregering som för socialdemokratisk politik, så är det ok. Men kan man inte föra den politiken ska man avstå, säger Daniel Suhonen.
– Det kan vara ok med en mittenregering, men bara om man kan få igenom en radikal reformagenda och samtidigt stänga ute SD, anser Enna Gerin.