Guldbagarens recept för de bästa kanelbullarna
I dag är det kanelbullens dag. Arbetet frågade Lina Andersson, bagare och guldmedaljör i Yrkes-EM, hur man gör den bästa kanelbullen. Bra råvaror är grunden – och mycket smör.
En kanelbulle med ett glas mjölk. Det är Lina Anderssons tips för hur ni ska fira kanelbullens dag.
– I dag tycker jag att alla borde äta minst en kanelbulle, säger hon.
På Güntherska hovkonditoriet i Uppsala, där hon arbetar, är det ingenting annat än bullar som gäller denna .
– Vi tar in två extra som börjar baka redan klockan fyra på morgonen. Och så har vi extra personal under dagen. Bullarna får ju inte ta slut.
Här är hennes tips för att baka de bästa bullarna, där bra råvaror utgör grunden:
Smör
– Använd smör, och mycket smör. Det finns de som använder margarin, men det blir inte alls samma smak.
Kanel
– Det ska vara mycket kanel i fyllningen. Provsmaka i stället för att bara gå efter receptet.
Farinsocker
– Vi brukar ha hälften farinsocker och hälften vanligt socker i fyllningen. Det ger en lite speciell smak.
Form
– På konditoriet där jag jobbar brukar vi göra dem i formen av en knut. Sedan gräddar vi dem i silikonformar för att inte fyllningen ska rinna ut. Men det går bra med vanliga muffinsformar eller så.