Servitör tävlar i Yrkes-EM: Brinner för service
Att ge gästerna en bra upplevelse är viktigt för servitören Jolanda Edvardsson. Den egenskapen hoppas hon ska ge henne guld i servering i Yrkes-EM i Budapest. Arbetet fick en pratstund med henne inför tävlingarna.
Mellan 26–28 september 2018 anordnas Yrkes-EM i Budapest. Sverige ställer upp i 27 av 40 grenar.
En av deltagarna är Jolanda Edvardsson, 19 år, från Åre.
Vad ska du tävla i?
– Jag ska tävla i servering då man serverar mat till gäster.
Vilka moment innebär det?
– Vi ska blanda drinkar och göra kaffe. Mat och dryck i kombination. Till exempel vilket vin man ska dricka till den maträtten.
Hur har du förberett dig?
– Jag tränar på heltid. Åtta timmar per dag. Då har jag en coach och åker till honom och tränar på vissa saker. Jag gör det här frivilligt.
Varför blev du servitör?
– För att jag brinner för personlig service. Jag vill att gästerna ska få en bra upplevelse. Sedan älskar jag mat och dryck och att gästerna ska ha det så bra som möjligt. Jag har också pluggat restaurang och livsmedel på Åregymnasiet.
Hur blir man uttagen?
– Först tävlade jag i gymnasie-SM och vann. Sedan blev jag tillfrågad att tävla igen och då var det uttagning till yrkes-EM.
Hur känns att representera Sverige?
– Det känns jättekul. Jag är så tacksam och glad att de litar på mig.