LO-förbunden: Sitt still i båten, Löfven
Läget är svårt, men Socialdemokraterna bör behålla regeringsmakten. Att gå i opposition eller att stödja en Alliansregering är inte något alternativ, enligt flera LO-förbund.
Trots att Alliansen och Sverigedemokraterna i dag röstat bort Stefan Löfven (S) från statsministerposten bör han inte ge upp kampen om regeringsmakten, enligt LO-förbunden.
När Arbetet ringer runt strax efter att riksdagen beslutat att statsministern ska avgå, tycker de förbundsordförande som tidningen talar med att Stefan Löfven ska få förnyat förtroende som statsminister.
– Socialdemokraterna är det största partiet i det största blocket och då är det naturliga att partiet fortsätter att regera, säger Matts Jutterström, ordförande för Pappers.
Även Kommunals ordförande Tobias Baudin är inne på samma linje, och tillägger att det också skulle vara bäst för Kommunals medlemmar.
– Oavsett vem som styr behövs nu satsningar på välfärden. Vi behöver fler anställda i äldreomsorgen och mindre barngrupper i förskolan, och i det läget tror vi att Löfven är en bättre statsminister än Kristersson. Det går inte med skattesänkarpolitik, säger han.
Alla som Arbetet talat med är överens om att regeringsfrågan är svår.
Bara ett riksdagsmandat skiljer det rödgröna blocket från Alliansen och Sverigedemokraterna har förstärkt sin roll som vågmästare.
Trots att det blir besvärligt att leda en regering med riksdagens sammansättning tycker LO-förbundens företrädare inte att Socialdemokraterna borde ge upp regeringsstriden för att istället gå i opposition.
– Vi ska absolut inte gå i opposition. Det vore att lägga sig platt, säger Handels ordförande Susanna Gideonsson, som också sitter som suppleant i Socialdemokraternas verkställande utskott.
Inte heller GS ordförande Per-Olof Sjöö tror att det vore en god idé för Socialdemokraterna att släppa fram en alliansregering som stöder sig på Sverigedemokraterna.
– Vi vet att Alliansen och Sverigedemokraterna är oense om mycket, men de är överens om att de vill försämra för löntagarna. Det skulle vara ett mycket stort risktagande.
Per-Olof Sjöö och flera andra lyfter i stället möjligheten till en blocköverskridande regering ledd av S.
– Ska det bli en långsiktig regeringsbildning är det nog bara en blocköverskridande regering som är alternativet. Sedan finns det förstås enorma svårigheter med det också, säger Per-Olof Sjöö.
Svårigheterna lyfts även av Fastighets ordförande Magnus Pettersson, även om han också ser möjligheten till en blocköverskridande regering.
– Det är oroande med ett regeringsunderlag bestående av Centern och Liberalerna med deras syn på arbetsrätt och skattefrågor, konstaterar han.
Om det blir blocköverskridande förhandlingar finns det frågor som inte går att rucka på, betonar Susanna Gideonsson, Handels.
– Det gäller ett antal fackliga frågor så som ändringar av las, där vi inte ser att det går att gå med på några eftergifter.
Att Alliansen ska regera med stöd av Socialdemokraterna, som de borgerliga föreslagit, är något förbundsordförandena utesluter.
– Jag förstår inte ens utgångspunkten. Socialdemokraterna är det största partiet och de rödgröna det största blocket. Varför då bilda en alliansregering med stöd av S? säger Per-Olof Sjöö.
Inte heller Susanna Gideonsson förstår resonemanget från Allianspartierna.
– Alliansen säger att S ska stöda en Alliansregering för att inte ge SD inflytande, för annars kommer de, allianspartierna, att ge SD inflytande. Det är inte S ansvar att lösa det, säger hon.
Riksdagens talman har nu till uppgift att försöka lösa regeringsfrågan.
Om det inte går, eller om en svag regering i ett senare läge fälls i riksdagen väntar nyval.
Pappers ordförande Matts Jutterström tror att det skulle kunna gynna Socialdemokraterna.
– Som jag upplevde det så vann S i slutet av valrörelsen när fackliga frågor, vård, omsorg och välfärd till sist började diskuteras. Om de frågorna drivs hårt från början så kan S nog vinna på ett nyval, säger han.
Fackliga röster om regeringsläget
”Löfven är inte uträknad. Nu, efter statsministeromröstningen, inleds regeringsförhandlingarna på allvar. Och nu är det dags att bryta blockpolitiken. Sverige behöver ingen högerregering med stöd av SD. Sverige behöver samarbete om avgörande frågor för svensk industri och välfärd”
Marie Nilsson, ordförande för IF Metall, på Twitter och Facebook.
”Nu är det talmannen som har ansvaret för att presentera en statsminister och regering som har stöd av riksdagen. Som ordförande i Byggnads kräver jag att en kommande regering respekterar den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det innebär i grunden att det är parterna som ska ta ansvar för arbetsmarknadens frågor i förhandlingar och kollektivavtal. Jag kommer aldrig att acceptera att våra politiker ska lägga sig i lönebildningen, försämra anställningstryggheten eller rubba maktbalansen på arbetsmarknaden. Detta kan aldrig förhandlas bort.”
Johan Lindholm, ordförande Byggnads, i skriftlig kommentar till Arbetet.
”Socialdemokraterna har den här mandatperioden visat att de kan styra landet i ett läge som liknar det vi har nu. De borde fortsätta styra landet, för vi är på rätt väg och inte illa ute som de där jädra belackarna hävdar som vill se något annat.”
Matts Jutterström, ordförande Pappers