Direkt från omsorgen in i riksdagen
Stödassistenten Jessica Wetterling tog plats på stol 338 när riksdagen i dag samlades för upprop och talmansval. Vänsterpartisten är en av ett fåtal nya ledamöter som kommer raka vägen från ett arbetaryrke.
Hitta en kvart för att köpa kläder som passar en riksdagsledamot, kavaj ska det visst vara.
Dra tung packning på regnvåta kullerstensgator i jakt på hotellet där hon ska bo till att börja med.
Lära sig hitta i kulvertarna som binder samman riksdagens lokaler.
Alla praktiska bestyr tar nästan över för Jessica Wetterling just nu.
Men så stannar hon upp och lyfter riksdagslegitimationen som hänger runt halsen, ler liksom lite förvånat åt den plats i politiken som allt det praktiska cirklar runt.
– Jag har haft en föreställning om vad för personer som kommer in i riksdagen och den föreställningen är inte jag, säger hon.
En timme senare ropas 31-åringens namn ändå upp när riksdagen samlats för att bland annat avgöra vilka som får talmansposter den kommande mandatperioden.
Totalt 108 av ledamöterna har, liksom Jessica Wetterling, aldrig tidigare suttit i riksdagen. Många, så som ministrarna Alice Bah Kuhnke (MP) och Helene Hellmark Knutsson (S), har däremot på andra sätt arbetat heltid med politik.
Sett till yrkesbakgrund är lärare en flitigt förekommande titel, ungefär var tionde av de helt nya ledamöterna har en sådan bakgrund. Minst tre är civilingenjörer och lika många jurister.
…jag har väldigt många vänner och bekanta via jobbet som jag har för avsikt att hålla kontakten med. Jag hoppas verkligen att det kommer funka
Jessica Wetterling är däremot ensam om titeln stödassistent.
Och ganska ensam om sin färska erfarenhet av ett arbetaryrke.
Under det gångna året har hon också jobbat för Vänsterpartiet i Göteborg en period, men identiteten finns i omsorgen där hon arbetat sedan 2006. Sitt senaste pass gjorde hon den 25 augusti.
Jobbet går ut på att hjälpa personer i ett särskilt boende med vardagsrutiner.
Det politiska engagemanget är sprunget ur arbetslivet.
Jessica Wetterling känner till exempel starkt för arbetare som inte har råd att laga sina tänder.
– Jag har själv fått ta banklån för att fixa mina tänder, säger hon.
Hon lyfter också gärna frågan om kvinnor som går i pension men inte har råd att sluta jobba.
Hur ska du behålla förankringen bland de här personerna?
– Det är svårt, bara det att man inte är hemma lika mycket som vanligt. Men jag har väldigt många vänner och bekanta via jobbet som jag har för avsikt att hålla kontakten med. Jag hoppas verkligen att det kommer funka.
Bland de andra nya riksdagskandidaterna finns Jessica Wetterlings partikamrat Ciczie Weidby, kökssäljare och klubbordförande på Ikea i Jönköping.
Tidigare i september pratade hon med tidningen Handelsnytt om vad i riksdagsarbetet hon såg fram emot.
– Att man faktiskt kan vara med och skapa nya lagar som är bra för Handels medlemmar. Att man sitter på den faktiska makten. Det är ju surrealistiskt.
Socialdemokraten Kadir Kasirga är sedan tidigare tjänstledig från jobbet som kriminalvårdare för att jobba politiskt.
– Jag vet vad det innebär att inte vara trygg på jobbet. Jag är arbetare, och det har jag med mig när jag fattar beslut, sa han i våras till Sekotidningen.
Sverigedemokraten Eric Palmqvist skrev på Facebook på söndagskvällen: ”I morgon bitti klockan 05.00 skulle jag egentligen vara i Vitåforsgruvan och börja vattna salvor i gruvan ca 1 000 m under jord men nu hänger jag undan min varseljacka och byter den till en annan arbetsjacka, kavajen, för några år framöver.” Hans titel enligt valsedeln är yrkesförare.
Bland SD:s nya ledamöter finns även Linda Lindberg som hade titeln florist på valsedeln och undersköterskan Sara Seppälä.
Moderaternas Noria Manouchi är ledsagare till yrket.