Zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer är inte hoppfull inför tanken på en epidemi av odöda på Bokmässan.

– Jag skulle säga att chansen att överleva är nära noll, tyvärr. Mycket folk på en relativt liten yta bäddar för en väldigt otrevlig upplevelse om det händer. Vi kommer alla att dö.

Det enda som skulle rädda mässans besökare enligt Geijer, som själv skrivit böcker och hållit kurser i zombieapokalypsöverlevnad, är extremt bra vakter som redan vid de första rapporterna på sociala medier evakuerar delar av mässan och bommar igen andra.

Skräckförfattaren Mats Strandberg ska ha goda chanser att överleva.

– Han har satt sig in i scenariot med en stängd plats, massa folk och ett smittsamt farligt monster i boken Färjan. Överhuvudtaget tror jag att författare som lekt med scenariot i huvudet och har bra koll på nödutgångar kan klara sig bättre.

Strandberg själv svarar i en kort kommentar till Arbetet: ”Detta känns extremt betryggande att höra. Fast jag brukar känna mig som en zombie på tåget hem på söndagen varje år.”

Risken finns alltså att smittan kan spridas till huvudstaden.

Jag har förstått att Västlänken är orsaken till det mesta av allt ont. Därför har vi lagt till en ”tunnel of the living dead”-klausul ifall vi skulle gräva fram fan och hans moster ur djupet

Shahnaz Khan (S), trafiknämndens ordförande Göteborg

Tomas Belfrage, affärsansvarig på Bokmässan, ser glaset vid en zombieepidemi som både halvtomt och halvfullt.

– Problemet med levande döda som besökare på seminarier är att deras attention span verkar väldigt begränsat, att de har för avsikt att äta upp de andra åhörarna orsakar också vissa problem. Positivt är ju dock att de kan återkomma hur många gånger som helst.

Vad har då zombieexperten för tips till en förstagångsbesökare på Bokmässan om katastrofen är ett faktum?
– I den kaotiska situation vi kan förvänta oss är det bra att alltid ha koll på var närmaste nödutgång finns. För att vara säker bör en nog inte ens åka dit. Men de som är bra på att samarbeta och organisera sig kommer att ha något större chanser att klara sig.

Motsägelsefullt nog är hans nästa råd att man ska stryka längs väggarna och undvika människor.

– En annan idé är att gömma sig i Jan Myrdal-sällskapets monter eftersom det på många sätt redan är en död plats. Där kan det också finnas tillgång till hammare och skära.

Mycket folk på en relativt liten yta bäddar för en väldigt otrevlig upplevelse om det händer. Vi kommer alla att dö

Herman Geijer, zombieexpert

När Arbetet detaljstuderat Göteborg är tunnelprojektet Västlänken, som redan orsakat parlamentariskt kaos i staden, den uppenbara smittohärden.

– Det finns stora risker med att gräva för djupt. Jag är inte säker och jag har inga källor, men tror att det vilar något ondskefullt under Liseberg, konstaterar Geijer.

Trafiknämndens ordförande i Göteborg, Shahbaz Khan (S), ser dock ingen anledning till oro för att Västlänkenprojektet skulle riskera att gräva för djupt och frigöra en mångtusenårig ondska begravd under staden.

– Jag har förstått att Västlänken är orsaken till det mesta av allt ont. Därför har vi lagt till en ”tunnel of the living dead”-klausul ifall vi skulle gräva fram fan och hans moster ur djupet. I korthet går den ut på att överskottsmassorna från tunnelbygget ska gå till att anlägga en ö i skärgården dit vi skeppar ut alla zombier. Zombier kan som bekant inte simma.

Fotnot: Bokmässan tar oron på allvar och har i år inte mindre än 8 programpunkter om zombies.

Zombiespridning på Bok&Bibliotek i Göteborg

Illustration: Eva Vaihinen Klicka här för att se kartan större som PDF

PLAN 1

1. E-hallen. (G)
The Wastelands befolkas av enmansförlag, kristallhealers och allsköns ormolje-försäljare. Här har knappt ens den mest rutinerade bokmässebesökare satt sin fot. När Jimmie Åkesson släppte sin bok Satis Polito ville Sverigedemokraterna besöka bokmässan. De fick en monter – i E-hallen. Som man brukar säga: ”Om en sverigedemokratisk partiledare signerar sin bok på bokmässan och ingen ser det – har det då hänt?” Zombies eller ej. I E-hallen kan ingen höra dig skrika.

2. Natur & Kultur (U)
Bakom en mur byggd av Klas Östergrens backlist kan du sikta konturerna av ett vitt träd. Där lever efter katastrofen den sista spillran av en sant humanistiskt uppburen civilisation. Natur & Kultur är den postapokalyptiska förlagsvärldens bror duktig. Sånt straffar sig. Utrotas under gruvliga former eller övergår till bestialisk kannibalism av infångade kringdrivande småförläggare.

3. Piratförlaget (G)
Det är inget snack om saken. Inget förlag på bokmässan är så rustat för en zombiekatastrof som Piratförlaget. Epidemin kommer knappt ha hunnit bryta ut innan Jan Guillou, Liza Marklund, Alex Schulman och Per Schlingmann börjar leva beyond Thunderdome. De hörs susa fram genom mässans korridorer i en kapad skylift på jakt efter salta pinnar och lådvin. Förutom jägarförbundets monter är detta helt klart platsen med högst chans att hitta ett medhavt salongsgevär.

4. Ingång 2 (F)
Behöver du en snabb flyktväg eller på egen hand storma mässan när epidemin bryter ut? Då är entré 2 något för dig. Mässans hemligaste ingång används mest av röksugna besökare och rutinerade författarrävar försenade till sina seminarier efter gårdagens festligheter. Men allt har ett pris. Precis vid utgången går en inglasad bro till Liseberg. Risken finns att du äts upp av en odöd mänsklig kanin.

PLAN 2

5. Sektion F  (U)
Det är lätt att tro att det räcker med att fly upp för rulltrapporna mot övervåningarnas miniseminariesalar för att söka skydd. Men plötsligt står du där med Dagens Nyheters monter till höger där kulturchef Björn Wiman är upptagen med att äta poeten Malte Persson. På vänster hand har du Dagens Industri där PM Nilsson snott in sig i en mikrofonsladd. Den får honom, än så länge, att gå i cirklar kring en golvvepa. Mellan mässans Skylla och Charybdis får man smyga försiktigt. Och det är knappt med tid. Det är inte mycket kött på Malte.

6. Globala torget (G)
Bokmässans Mos Eiseley är absolut bästa platsen för dig som är klen. Uppsök snarast. Här blandas speniga töntar från Palmecentrum eller Drogfritt centrum med rutinerade tredje världen-korrespondenter. Med lite tur kommer du att springa in i före detta barnsoldater från Nicaragua, Läkare mot kärnvapen eller ett gäng arbetarhårdingar från Union to union som kan skydda dig. Har du otur blir du medlem i Amnesty.

7. Sektion G (G)
Man kan inte döda det som redan dött. Och är det någon som kan det här med att vara odöda så är det Stampen media/Göteborgs-Posten. De har nämligen varit det sedan 2016. Om du blivit biten av en zombie och vill veta hur livet ska bli efter detta kan du ta rulltrapporna en våning upp och besöka dem.

Enkät: Vilka författare har störst chans att överleva zombierna?

Annika Lantz Författare, programledare

– Den första jag tänkte på var Lena Andersson eftersom hon kan bjuda zombiemotstånd genom både intelligens och god kondition (vilket jag har fått för mig att hon har), men sedan blev jag egocentrisk och försökte rädda mig själv, men jag är osäker på om zombiesarna skulle se mig som författare eftersom jag i och för sig har skrivit en del böcker, men bara en roman. Jag vet inte hur fiktivt kräsna dom levade döda är.

– Jag vet helt enkelt ganska lite om zombies och vad dom gillar, men en kollega sa att dom äter ”allt som rör sig” och stämmer det så antar jag att det blir Leif GW Persson som klarar sig längst.

Andrev Walden Författare, krönikör

– Det är borgerligt att överleva en zombieepidemi. Och bäst går det väl för den som älskar sin omgivning minst. Jag tar nog rygg på debutanten Ivar Arpi, en vältränad socialdarwinist som sett alla säsonger av överlevnadsguiden The Walking Dead och vet att man måste smörja in sig i blod och inälvor för att lura de odöda. Han skulle åtminstone inte vantrivas på ett slagfält där man måste trampa ner det vänsterliberala kulturetablissemanget för att överleva.

– Jag är egentligen mer road av tanken på patient zero. Är det Göran Greider? Ätbar aura, svag fysik. Svettas lite för mycket utan att någon begriper att han är biten. Ja det är där det börjar, med en blank panna i Natur & Kulturs monter.

Johanna Koljonen Författare, programledare

– Det måste vara nån som är i OK fysisk kondition, mycket intelligent och inte för självuppoffrande. Det sista gör ju att man inte kan nämna några namn. Jag kan tex föreställa mig att militärer eller andra med relevant träning i en sådan här situation skulle ställa sig i första linjen och då går ju deras odds att klara sig ner. Där ryker antagligen också rätt mycket av ledarskapet man skulle behöva för ett koordinerat försvar.

– Mässgolvet är ju kört, det går inte att försvara. Man kan kanske barrikadera delar av seminarieplanet. Men det är väl i tornen det riktiga försvaret skulle pågå.

Veronica Palm Författare, debattör

– Jag vet ingenting om zombies. Inget alls. Men vet en del om att hantera kriser, och är därför övertygad om att Moa Martinson har den överlevnadsförmåga som krävs. Hon födde och fostrade barn, levde i djup fattigdom och hade dessutom en kulturman att hantera.

– Trots detta klarade hon att skriva banbrytande litteratur. Nog skulle hon överleva också en zombieepidemi?

Jenny Jägerfeld Författare, psykolog

– Copingskills! För att överleva en den fullkomliga kris och katastrof som en zombieapokalyps innebär behöver du ha en bred variation av konstruktiva och aktiva copingskills. En copingstrategi som innebär att gråta och dricka mer vin på Park kommer icke att slå väl ut. Ett irrationellt och lite impulsstyrt beteende on top behöver inte vara fel. Inte följa den stora massan. Troligen kommer bästsäljarförfattarna dö först, särskilt de som gillar att socialisera.

– Jag tänker att en liten asocial obskyr poet från Český Krumlov eller självbiografisk serietecknare från Irkutsk, med fet underliggande angst (som därför kartlägger alla faror och flyktvägar) men med ett kallt huvud borde överleva längst. Men jag vet inte vad de heter.

– Om nazisterna hade fått ha sitt bokbål i år, förlåt, jag menar bokbord, då hade säkert de överlevt längst eftersom zombiesarna redan hade bedömt dem som en av dem, det vill säga hjärndöda.

Mattias Svensson Författare, liberal ledarskribent

– Min första tanke är förstås att se till eliten, Svenska Akademien, således. Men Sara Danius bangar inte en strid och även Peter Englund är förtjust i krig, så de lär gå under rätt tidigt. Horace Engdahl kommer att mingla på som vanligt och inte hitta något att anmärka på de nya grisarnas vivörliv förrän det är han som serveras till huvudrätt.

– Sedan tänker man på meteoriten och att det var marginella figurer som råttor och kackerlackor som överlevde när dinosaurierna föll. Men en zombieepidemi skulle förstås bryta ut hos new age-, kristallterapi och alternativhögerfolket, om den inte redan har det. Och författarna av läromedel torde ha dukat under redan av tillståndet i den svenska skolan.

– På Bokmässan handlar ändå allting i slutänden om Jan Guillou och Leif GW Persson. Guillou har en lätt överskattande självbild som sannolikt blir hans fall, och är därtill för chevaleresk för att inte undsätta någon dam i nöd, så han lär ryka. GW kommer likt Evert Bäckström på något sätt gå segrande ur striden – men jag tänker att det blir ingen riktig apokalyps förrän också GW biter i gräset, det blir i alla fall undergången för kvällstidningarna.

Stefan Holm Författare, höjdhoppare

– Det råder väl inget som helst tvivel om att det är Jan Guillou, han är trots allt Carl Hamilton och Arn Magnusson i en och samma person. Så frågan är väl egentligen bara hur många andra författare han skulle rädda innan han utrotat samtliga zombies.

Fredrik Backman Författare

– Först och främst: Om det är något zombieepidemigenren lärt oss så är att det att ingen klarar sig ensam. Du behöver ett team. Guillou och GW är ju uppenbart med: Jaktlicens, friluftsvana, fyrhjulsdriftsaura. Även om de förmodligen tidigt överger resten av gruppen av frustration över alla andras oförmåga att hantera skjutvapen och korrekt terminologi för vilken typ av militär intervention vi hoppas ska rädda oss alla.

– Joakim Zander grundar en överlevarkoloni helt ensam men den går tyvärr under eftersom han inte ens kan komma överens med sig själv om huruvida kolonin ska leva efter socialliberala idéer eller liberalsociala idéer.

– Jens Lapidus hamnar mitt i horden av zombies men blir inte biten eftersom han förstår dem. Förstår deras drivkrafter. Och de respekterar honom.

– Camilla Läckberg överlever givetvis rubbet. Hon har överlevt och utmanövrerat männen i den svenska bokbranschen i 15 år och jag kan inte tänka mig att en zombieapokalyps har en sportsmössa i jämförelse med det.