Jobbfrågan osynlig i SVT:s slutdebatt
Bättre arbetsvillkor i vården och jobb för nyanlända var undantagen som fick utrymme när partiledarna möttes för slutdebatt i SVT. I övrigt lyste arbetsmarknadsfrågorna med sin frånvaro.
Arbetsmarknadsfrågor har inte varit i fokus under årets valrörelse och var det inte heller i kvällens slutdebatt i SVT där partiledarna för riksdagspartierna drabbade samman.
När vården debatterades var partierna dock överens om att villkoren för de anställda måste förbättras.
– Vi behöver mer personal och bättre anställningsvillkor i vården så att de vill jobba kvar, sa statsminister Stefan Löfven (S), och fick medhåll från de andra partiledarna.
Stefan Löfven upprepade sitt löfte om 14 000 fler anställda inom vården.
– Det går inte att anställa fler sjuksköterskor och läkare med sänkta skatter, sade han och kritiserade allianspartiernas förslag om skattesänkningar.
Jan Björklund, partiledare för Liberalerna, ville se större lönespridning och högre löner i kvinnodominerade yrken som kräver lång utbildning, som sjuksköterska, barnmorska och lärare.
Partiledarna var överens även om att möjligheten att få jobb är en avgörande faktor för att lyckas med integrationen. Centerpartiets ledare Annie Lööf argumenterade för rutbidraget för att få in nyanlända på arbetsmarknaden och hon ville se fler lärlingsanställningar och inträdesjobb enligt alliansens förslag.
– Jobben är den finaste biljetten in i det svenska samhället, sade hon.
Stefan Löfven lyfte de insatser regeringen gjort med 20 000 extratjänster i offentlig sektor och moderna statliga beredskapsjobb.
Att det inte räcker ansåg dock Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Han förklarade att invandrare inte får jobb trots alla satsningar och hade också svaret vad det beror på.
– De är inte svenska. De passar inte in i Sverige, sa han vilket fick flera partiledare att protestera, innan han hann fortsätta med att invandrarna måste få hjälp att passa in.
Annars var skatter en fråga som delade blocken. Alliansen vill sänka skatten på arbete, men både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hävdade att de borgerligas skatteförslag gynnar höginkomsttagare mest.
– Ni för en politik som ökar klassklyftorna i Sverige. Ni vill ge lägre lön till de som tjänar sämst och störst skattesänkningar till dem som tjänar mest, sade Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.