Korvkiosken har hamnat i centrum i valrörelsen
Statsminister Stefan Löfven (S) frågar i Socialdemokraternas valfilm vad killen i korvkiosken vill ha. Arbetet gav sig ut på en liten korvkiosk-turné för att söka svar på frågan.
”Hej, vad vill du ha?” frågar killen i korvkiosken i Socialdemokraternas valfilm. ”Vad jag vill ha?”, svarar statsminister Stefan Löfven. ”Jag vill ha ett samhälle där trygghet går före skattesänkningar.”
Sedan filmen lanserades har små symboliska varmkorvar dykt upp bredvid socialdemokraters namn på Twitter. Och i medier analyseras korvens politiska betydelse.
Att även nya moderater grillar korv kan vara ett sätt att visa sig närmare människors vardag, konstaterar måltidsforskaren Richard Tellström i ett SVT-inslag.
Att scenografer byggt upp kiosken i Stockholm men hämtat inspiration från en klassisk korvmoj i Göteborg har väckt ont blod.
I Göteborgs-Posten ondgör sig den anställda Maria Hahne över att de till och med har samma särskrivna skylt (Korv kiosk):”Jävla stockholmare säger jag. Det är vår skylt och vår kiosk.”
”Det är inte bara korven utan även korvkiosken som symboliserar något.” skriver Socialdemokraternas pressekreterare Jonatan Hermansson om valet av just korv och symboliken i det.
”Korvkiosken är något utav en svensk institution, och en central mötesplats i många samhällen runt om i hela landet. En plats där vem som helst kan dyka upp. Varmkorv är dessutom billigt och tillgängligt, och en snabb måltid som alla kan ta del av”, skriver Hermansson som också har en korv på sitt Twitterkonto.
Oklart om det är för att bredda väljargruppen, men han räknar även upp ett antal olika korvvarianter: vego-korvar, starka korvar, lammkorvar och fin-korvar.
”Men den tydligaste symbolen för allt detta är ändå den ursprungliga varianten ”kokt med bröd”. Som statsministern dessutom tycker mycket om.”
Efter en knapp minut av olika filmiska nedslag i Sverige är Löfven återigen tillbaka till korv-kiosken.
”Och så vill jag ha en kokt med bröd. Men vad vill du ha?” frågar han killen i kiosken.
Men svaret hörs inte. Arbetet gav sig ut på en liten korvkiosk-turné för att söka svar på frågan.
Foto (samtliga bilder): Anders Wiklund/TT Bild
”Starkare tillsammans, det är vad Sverige behöver”
Det är den lugna stunden precis före lunchtimmen. Bukhari Muhammad Jawad Haider jobbar på Årstaparkens grill i Stockholm. Han är 39 år och bor i Skärholmen. Hit kommer mycket familjer med barn, berättar han.
– Kan vi prata engelska? Jag har inte hunnit se filmen, jag har jobbat. Men jag ska rösta på Socialdemokraterna. Jag såg ”starkare tillsammans” på en affisch, ”stronger together”— det är vad Sverige behöver.
Han pratar gärna mycket och länge om politik. Eftersom resande har varit en stor hobby och hans bakgrund som lädertekniker gett honom jobb i bland annat Italien har han hunnit fundera en del över olika länders politiska system.
– Om du frågar mig ska vi inte tänka smalt, utan brett. Då löser sig även de smalare frågorna. Vilken regeringen det än blir måste de tänka på Sverige, de flesta tänker nu på annonsering i stället.
Därför vill han inte fokusera så mycket på hans och grillens hjärtefrågor. I stället pratar han om risken med ett alltför uppdelat samhälle, där människor inte möts.
– Om vi fokuserar på vad en grill vill ha från politiken blir det väldigt smal politik. Men staten behöver också ha bra hälsokontroller i branschen. Många restauranger fokuserar mest på vinsten.
Men på det stora hela:
– Sverige är ett av de bästa länderna i världen. Jag kommer från Pakistan, men har jobbat i väldigt många länder. Men det är bättre här, där samhället har en plats för mig.
”Bygg mer lägenheter”
Joni Kourie, 49 och bosatt i Södertälje, serverar en pommesbricka till en kund på Mariatorgets gatukök på Södermalm i Stockholm. Vilken är hans viktigaste valfråga?
– Jag vet inte. Jag tänker bara på jobbet, sen åker jag hem och så jobb, jobb, jobb. Inget annat. Men det kommer många till Sverige och det finns ingenstans att bo. Bygg mer lägenheter. Det socialdemokratiska systemet är fel. Det kan bo två familjer i en lägenhet.
Han kommer inte rösta på Socialdemokraterna trots korvfilmen.
– Nej, men om han (Stefan Löfven, reds anm.) kommer så ska jag bjuda på korv, säger han.
”Partierna är ganska lika varandra”
Det är lunchrusning vid Östermalms korvspecialist i Stockholm. Men Inga Fortkord, 67 och bosatt i stadsdelen, kliver ändå ur sin kiosk en stund för att prata lite politik.
Hon har sett Socialdemokraternas valfilm med korvtema. Kommer hon att rösta på S nu?
– Nej, det tror jag inte och det har ju ändå inte så mycket med filmen att göra.
Det är flera frågor som är viktiga i valet, menar Inga Fortkord.
– Skola, sjukvård och pensionärer. Man önskar att man kunde påverka mer. Men det är svårt. Alla partier har något att komma med och de är ganska lika varandra.
”Man kan inte köpa en röst med en korv”
Abud (”det räcker med förnamn”) är 28 år och bor i Södertälje. Han jobbar i Bandhagens grill i Stockholm. Frågan om vad som är viktigast för honom i valet kommer lite plötsligt.
– Det är svårt. Jag kommer inte på något. Lite strängare med brott och straff. Höga löner till poliser, brandmän och de som jobbar i ambulanser. Det är väl det som dyker upp just nu.
Kommer du att rösta på S nu?
– Nej, men jag har gjort det tidigare. Men man kan inte köpa en röst med en korv.
”Att sänka arbetsgivaravgifterna vore bra”
Karlaplansgrillens chef Samuel Tomas, 52 och bosatt i Huddinge, visar upp några bilder i sin mobil. Det är mycket stammisar och kändisar som kommer hit, berättar han. När det kommer någon kändis brukar han passa på att ta ett foto där han själv är med. På en syns Samuel Tomas och statsminister Stefan Löfven, som kommer hit då och då och köper … ja vadå?
– Det är nog lite tystnadsplikt … han är en människa som oss och han vill också äta.
Enligt statsministerns presskontakt brukar Stefan Löfven oftast beställa en kokt med bröd, men visst beställer han annat ibland också, säger hon.
Vilken är din viktigaste valfråga?
– Ja, det är en bra fråga, svarar Samuel Tomas. Göra det lättare att hitta personal, vi har svårt med det. Att sänka arbetsgivaravgifterna vore bra.
”Jag får inte rösta än”
Latif Malkzai jobbar på korvgrillen Muttern i Solna. Han är 28 år och bor i Hallunda.
– Jag får inte rösta än, jag har varit här i ungefär ett år.
Vilken är din viktigaste valfråga?
– Jag kan inte så mycket om det, kan vi prata engelska? Jag hörde han … Stefan? Vilket parti kommer han från? Människor klagar på kriminella i Stockholm. Alla pratar om det. Det är dåligt att det är kriminella på en del ställen. Jag vet inte vad jag ska säga mer.