Så klart att barnfamiljer ska ha extra ledigt – det är på tiden
Socialdemokraternas extra ledighetsvecka för barnfamiljer är jämställt och rättvist. Det gagnar alla barnfamiljer till skillnad från Alliansens Rut-bidrag till städning av Djursholmsvillan, skriver Arbetets ledarskribent.
Det är klart att Allianspartierna och borgerliga tyckare är tvärsura nu. Förslaget om en extra familjevecka för barnfamiljer är ju genialiskt.
Det kan mycket väl locka över osäkra väljare till Socialdemokraterna.
Dessutom är det inte ett populistiskt förslag som vissa vill ge sken av. Det är genomförbart. 5,4 miljarder beräknas notan vara.
En tanke är att familjeveckan ska bakas in i föräldrapenningen och ge samma ersättning som vid vård av barn. Glöm inte att den rödgröna regeringen lyckats, trots det skakiga parlamentariska läget och kriser, vända budgetunderskott till överskott.
Det finns med andra ord resurser, det vill Alliansen använda till skattesänkningar. Socialdemokraterna vill något annat – mer välfärd.
Att införa en extra familjevecka per vårdnadshavare för familjer med barn mellan fyra och sexton år är en tydlig signal att partiet lyssnat på vad som brukar kallas svårigheterna att få ihop livspusslet. Eller omöjligheten – om man så vill.
Att som Alliansen införa skattesubventionerade städtjänster för att underlätta familjelivet – för att ta ett exempel – underlättade ingenting för lokalvårdaren eller busschauffören.
Det är inget annat än hånfullt att tro att de löntagarna skulle ha råd att köpa sådana tjänster.
I stället har dessa grupper snällt fått vara med och betala städtjänst till Djursholmsvillan via skatten. En extra familjevecka är något annat, förslaget är istället både jämställt, arbetarvänligt och feministiskt.
Skolbarn har tio veckors sommarlov. Lägg till höstlov, jullov, sportlov och påsklov. Sedan tillkommer dessutom verksamhetens planeringsdagar – oerhört viktiga – men det kan onekligen ställa till det för barnfamiljer.
En vanlig löntagare har fem veckors semester – ekvationen går helt enkelt inte ihop med barnens planerade ledigheter.
Vissa yrkesgrupper kan naturligtvis lösa det på någorlunda smidigt sätt– ha med barnen på kontoret, flexa under eftermiddagen eller jobba hemifrån.
Det gäller inte undersköterskan eller den personliga assistenten. Därför är en extra familjevecka arbetarvänligt.
Det möjliggör för alla föräldrar i alla yrkesgrupper att ta ledigt när skolan är stängd och underlättar därmed det så kallade livspusslet för alla föräldrar. Inte bara de privilegierade.
Här får vi inte glömma bort det mjuka värdet – att föräldrar och barn får mer tid tillsammans. Med tanke på larmrapporter om ungdomars psykosociala hälsa är det viktigt.
Barn i alla åldrar behöver tid med sina föräldrar. Förslaget kan därför också ses som en hälsoreform för dagens barn- och ungdomar.
Det feministiska perspektivet är lika viktigt. Sverige är ett välfärdsland som brottas med höga sjukskrivningstal. Generellt är det kvinnorna som är sjuka och anledningen är psykisk ohälsa som ofta går att koppla till stress.
Arbetsliv och privatliv går helt enkelt inte att få ihop på ett hållbart sätt för många. Kom ihåg att det generellt är kvinnor som tar det största ansvaret för barn och familj.
Att båda föräldrarna får mer tid för barnen kan onekligen lätta något på trycket. Och att veckan är öronmärkt för vårdnadshavare – det vill säga att dagarna inte kan överlåtas åt den andra föräldern – gör att uttaget har alla förutsättningar att bli jämställt.
Det vill säga att barnen får mer tid med båda föräldrarna.
Så sammanfattningsvis: en extra familjevecka går att genomföra och har många fördelar.
För att det ska bli möjligt krävs naturligtvis att Socialdemokraterna får förtroendet att fortsätta leda Sverige.