Bråk om migrantarbetarnas löner i Sydkorea: ”Ett rasistisk krav”
Sydkorea storsatsar på jobben men samtidigt har ett storbråk brutit ut om migrantarbetarnas löner. Företagen vill betala utländska arbetare lägre minimilön. Facket kallar det för rasism.
Det svänger på den Sydkoreanska arbetsmarknaden.
2017 gick vann Moon Jae-in presidentposten efter löften om stora jobbsatsningar. Bland annat skulle mer än 800 000 nya jobb skapas inom offentlig sektor.
Men förra året steg arbetslösheten i stället, vilket fått flera fackliga organisationer att muttra.
I september ska dock presidenten lägga fram ett förslag inför parlamentet på en kraftigit ökad budget. De offentliga utgifterna 2019 kommer, enligt budgetförslaget, att uppgå till 420 miljarder dollar, vilket är nästan 10 procent mer än budgeten för 2018.
Fokus ligger på jobbskapande, infrastruktursatsningar, jobb för äldre samt högre minimilöner, rapporterar Bloomberg.
Men redan innan budgeten har lagts fram inför parlamentet har det blivit bråk om minimilönssatsningarna.
I Sydkorea finns drygt en miljon migrantarbetare. De små- och medelstora företagen kräver att dessa ska ha en lägre minimilön under en tvåårsperiod.
– Migrantarbetarnas produktivitet är endast 87,5 procent av de koreanska arbetarnas, säger en representant för arbetsgivarorganisationen K-BIZ till tidningen The Korea Times.
Arbetsgivarna vill därför att migrantarbetarnas minimilön endast ska vara 87,5 procent av den koreanska minimilönen.
Flera av de politiska partierna i parlamentet ställer sig bakom arbetsgivarnas krav.
Oppositionspartiet LKP anser till exempel att planerade höjningar av minimilönen annars kommer att påverka jordbrukssektorn på ett orimligt sätt eftersom det där finns en stor andel utländsk arbetskraft.
De vill också se en lön för utländska arbetare och en annan för koreaner.
– Det är ett rasistiskt krav, att införa en lägre minimilön för utländska arbetare, uppger det sydkoreanska facket KCTU i en kommentar.
Facket fruktar att en sådan kan leda till försämrade villkor på hela arbetsmarknaden.
Sydkoreas jobbsatsning
Satsningen kommer samtidigt som stödet för president Moon Jae-in har sjunkit till den lägsta nivån sedan valet 2017.
Under valrörelsen så utlovades presidenten ett ”rättvisare samhälle” och nya jobb. Men i stället för nya jobb steg arbetslösheten långsamt förra året och enligt den officiella statistiken uppgick den i juli i år till 3,8 procent.
Andelen sysselsatta i Sydkorea, 66 procent, är dock lägre än i många EU-länder och ligger långt under den svenska nivån på 77 procent, enligt OECD:s statistik.