Nora: I väntan på uppehåll
Fotograf Nora Lorek besöker orten Nora där Emil Ataye väntar på ett besked.
NORA. 1856 öppnades Sveriges första järnvägen för allmän trafik mellan Nora och Ervalla men numera är det bussen som gäller för de som vill ta sig hit.
Än i dag visar Veterantågen och turistbyrån i det gamla stationshuset hur viktigt järnvägen har varit för staden.
Några av de gamla tågen står med utsikt på Norasjön och används numera som vandrarhem.
– Farmor och farfar bodde här så när jag var på genomresa såg jag att det var till salu. Jag kunde inte låta bli så jag åkte hem till Skåne och berättade för min man att jag tänkte köpa vandrarhemmet i Nora, berättar Agneta Brambeck och springer mellan reception och förstaklasskupén.
Efter en stor renovering kunde de öppna inför sommarsäsongen och turister har fyllt de 18 kupéerna.
– Det är lite konstigt att jag fastnade så mycket för det här. Jag gillar det lugnare tempot. Här i Nora märks det att så många är positiva vilket ger mig jättemycket energi. Som de glada damerna som går och badar i sjön varje morgon.
Vid hållplatsen bakom tågen står Emil Ataye och väntar på bussen som ska ta honom till systern i Nyhyttan, en halvtimme utanför Nora.
Själv är han från Iran men kom till Sverige för tre år sedan.
– Det är bra att bo i Hallsberg, där har jag allt jag behöver. Jag vill gärna gå en yrkesutbildning och bli målare men jag fick precis avslag på min asylansökan.
Emil är ursprungligen från Afghanistan men uppvuxen i Iran.
– Om jag utvisas till Afghanistan nu blir det till ett för mig helt okänt land. Min lillebror är 16 så han får väl stanna lite till. Vore det inte krig skulle ingen av oss vara här.
Överlag känner Emil att han har behandlats väldigt bra av de människor han har träffat i Hallsberg.
Även om han har fått höra mindre välkomnande ord väljer han att fokusera på de som stöttat honom.
– Min lärare har alltid hjälpt mig med alla mina dokument men nu går det inte att göra så mycket. Vi får väl vänta se vad som händer, säger han uppgivet.