En utredare ska se till att EU:s ändrade regler för utstationering av arbetskraft genomförs så att de blir verklighet.

Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) ska utredaren, S-riksdagsledamoten Marie Granlund, ”pressa, pressa och pressa på” för att lika lön ska gälla för lika jobb.

– Direktivet innebär att lika lön gäller för utstationerad arbetskraft, och inte bara lön, andra ersättningar också. Jag ser det som en oerhört stor seger för vår linje att vi har fått gehör för den svenska linjen, säger Johansson på en pressträff om de sedan en tid avslutade förhandlingarna i Bryssel om direktivets uppdatering.

Som alltid med direktiv från EU, en typ av lagstiftning, ska det genomföras i svensk lag. Det vanliga är att en utredare får gå igenom hur det ska gå till och det är det Marie Granlund får tid på sig att göra fram till den 31 maj nästa år.

Enligt regeringens direktiv till Granlund ska hennes utgångspunkt vara att ”så långt som möjligt uppnå likabehandling mellan utstationerade och inhemska arbetstagare, samtidigt som den fria rörligheten för tjänster respekteras.”

Frågan om vilka villkor utstationerad arbetskraft ska ha har varit en omstridd fråga i EU, särskilt efter det att tio länder i det tidigare Öst- och Centraleuropa blev EU-medlemmar 2004 och snickare, rörmokare och många andra yrkeskategorier började arbeta på uppdrag i de gamla EU-länderna och anklagades för att bidra till lönedumpning.