Livs-medlemmarna fixar mjölk till kaffet i Almedalen
Bra arbetsmiljö, god hygien och facklig organisering är livsviktigt för Livs-medlemmar på Visby mejeri. LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström besökte de som ser till att Almedalsbesökarna får mjölk till kaffet.
803 dagar. Så lång tid har gått sedan en arbetsplatsolycka inträffade som ledde till sjukfrånvaro på Visby Mejeri.
– Vi har ett bra samarbete med företaget och får facklig tid för att vidareutbilda oss i skyddsfrågor. Vi gör det tillsammans med arbetsgivaren och det är viktigt för det dagliga arbetet, säger Thomas Klang.
Han är ordförande för LO-distriktet Gotland, men hoppar in och jobbar extra på sitt gamla jobb på Visby Mejeri.
– Det är bra att få vara på arbetsplatsen och fånga upp vad medlemmarna tycker och tänker. Att prata i en korridor kan ge andra ingångar än att de kommer in på kontoret, säger Thomas Klang.
För dagen är han ansvarig för att visa LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström runt på Visby Mejeri som under Almedalsveckan levererar mjölkprodukter till olika evenemang under politikveckan.
På mejeriet finns flera olika zoner där olika varianter av skyddsdräkter, handhygien och instruktioner krävs.
I ett rum finns till och med ett speciellt skydd för skägg.
– Att följa regler för hygien är oerhört viktigt, både för arbetsmiljön och för produkterna, säger Thomas Klang innan han sätter på sig skyddsglasögon.
Väl inne i ett kallt rum visar han upp hur mjölkprodukterna förädlas.
Han pekar på stora dataskärmar som visar hur temperaturer och processer pågår i olika metallkärl.
– Det här är ett nytt system som vi fått sedan februari. Jag lär mig fortfarande massor, säger han.
Berit Müllerström tittar och lyssnar noga på Thomas Klangs redogörelser och säger senare att sådana här arbetsplatsbesök är viktiga för LO-ledningen.
Det är bra att få vara på arbetsplatsen och fånga upp vad medlemmarna tycker och tänker
– Det slår mig alltid att man får se människor som är stolta över sina jobb. Vi pratar ofta om arbetsmiljöarbete och vad vi bör förbättra, men vi borde också bli lite bättre på att lyfta fram det som fungerar bra, säger hon.
– Sedan är det roligt att se lite bakom kulisserna under Almedalsveckan. De anställda på Visby Mejeri ser ju till att man har mjölk under veckan.
Den fackliga organisationsgraden på Visby Mejeri är god. 43 av 45 anställda är med i den lokala Livsklubben, men samtliga omfattas av kollektivavtalet.
– Det gäller att snabbt prata med nyanställda så att de förstår värdet av att vara med i facket. Då kan man fånga in dem snabbt, säger Thomas Klang och får medhåll av sin kollega och huvudskyddsombudet Thomas ”Bossen” Karlström som även är engagerad i Livs på nationell nivå.
Att det är riksdagsval i september har dock inte gjort att samtalen runt kaffebordet handlar mer om politik än vanligt.
– Men tidigare, när skiften låg lite annorlunda, så var det alltid fem minuters politiksnack på första fikarasten när alla var med, säger Thomas Klang.