Den ljusnande framtid är här
Det stundar ljusa tider för de som tar studenten denna försommar. Men vid valet i höst finns det anledning för studenterna att fundera över vilka konsekvenser deras politiska vägval för med sig, skriver Arbetets chefredaktör.
Midsommarblomstren har redan hunnit stå i full blom. De första juniveckorna har hundratusen studenter sprungit ut på skolgårdar.
På lastbilsflak dansas det och snart flygfärdiga tonåringar kramas extrahårt av tårögda föräldrar. Nu väntar vuxenlivet.
För den som på utspringet håller ett fullständigt slutbetyg i hand ser framtiden nu ljus ut.
Ungdomsarbetslösheten är nere på rekordlåga nivåer. En arbetsmarknad finns som skriker efter fler undersköterskor, kockar och lastbilsförare.
Dagens studenter kan alltså sträcka lite extra på sig. Möjligheterna finns där ute. Det står i bjärt kontrast mot för bara fyra år sedan.
Då gick var fjärde ung utan jobb och EU-kommissionen fördelade närmare en miljard kronor i krisstöd till svenska regioner.
Här finns glasklara politiska skiljelinjer om synen på hur tryggt jobbet ska vara
Hur framtidens arbetsliv ska se ut för de unga som nu möter arbetsmarknaden finns det många som har åsikter om.
Inte minst med tanke på det riksdagsval som stundar i höst.
Bara det gymnasium man nu lämnar bakom sig står inför förändringar beroende på hur en framtida regering ser ut.
Där nuvarande regering vill att också yrkesförberedande program ska ge högskolebehörighet vill de borgerliga partierna stänga dörren.
Den som står öga mot öga med vuxenlivet – den som just flyttat hemifrån och börjat stå på egna ben – ser snart också kostnaderna rada upp sig.
En ost kan vara dyr för den som jagar timmar som personlig assistent. En hyra som ska betalas varje månad kan väcka ångest när vikariatet bara sträcker sig några veckor till.
Också här finns glasklara politiska skiljelinjer om synen på hur tryggt jobbet ska vara.
Det stundar ljusa tider för de som tar studenten denna försommar.
Men de unga studenterna som beger sig till valurnorna för första gången denna höst har all anledning att fundera över vilka konsekvenser deras politiska vägval för med sig.
PS: Nästa vecka tar Arbetet midsommaruppehåll. Vårens sista nummer kommer ut veckan därpå.