Säkerheten viktigast för säsongsarbetare på Gröna Lund
På lördag öppnar Gröna Lund. Ungefär 1 400 säsongsjobbare ska sköta attraktioner, restauranger och parkvård.
I helgen, närmare bestämt på lördag, blir den kända stadssilhuetten ute på Djurgården i Stockholm återigen levande, med snurrande pariserhjul, blinkande lampor och tjutande besökare.
Mer än 130 år har gått sedan Gröna Lund invigdes som nöjespark.
Runt 1 400 säsongsjobbare jobbar på Gröna Lund, många börjar i dagarna och jobbar till månadsskiftet september-oktober.
– Det är jättemånga och det är jättekul. Det är full rulle redan nu, några har redan börjat och många börjar på lördag. Sen har vi fler som kommer under högsäsong, säger Caroline Lidholm, rekryteringschef på koncernen Parks and resorts, som äger Gröna Lund.
Hon började själv som säsongsjobbare 2009 och läste samtidigt till personalvetare.
– Det roligaste tyckte jag var att träffa så många gäster och få jobba med att skapa glädje. Och att man träffar så många nya kompisar.
Vad är svårast med att vara säsongsjobbare?
– Från egen erfarenhet – att snabbt komma in i jobbet. Det är lite klurigt i början, men det är många som kommer tillbaka som jobbat tidigare, ungefär hälften, och så får man mycket stöd.
Caroline Lidholm berättar att de ser hela rekryteringen som en del av introduktionen.
En del av rekryteringsprocessen är en gruppintervju och redan där får man inblick i hur det är att jobba hos oss, säger hon.
Vi nallar aldrig på säkerheten varken för våra gäster eller för alla som jobbar hos oss
– Alla som börjar jobba hos oss får självklart utbildning innan sin första arbetsdag. Det är en praktisk och en teoretisk utbildning inom den funktion man ska jobba. De får också en utbildning i service, hur vi ska bemöta våra gäster.
Bland de så kallade funktionerna, alltså arbetsrollerna som de anställda får, finns attraktioner, alltså karuseller och annat, kiosk, parkvård, entrévärd, spel, restaurang och snabbmat.
Gröna Lund har två kollektivavtal via HRF och Visita – Gröna Riks och nöjesavtalet – och betalar lön enligt kollektivavtal, enligt Caroline Lidholm.
Vad tjänar man?
– Det är lön enligt avtal. Den är åldersbaserad, alla som är lika gamla får samma lön.
Hur tänker ni kring säkerhet för era nyanställda?
– Säkerheten är vårt absolut viktigaste värdeord. Vi nallar aldrig på säkerheten varken för våra gäster eller för alla som jobbar hos oss.
Hur säkerställs det?
– Vi introducerar i det redan i rekryteringsprocessen och i utbildningen.
Är det riskfyllt att jobba på Gröna Lund?
– Nej, säkerheten är vårt absolut viktigaste ord.
Får man åka så mycket man vill som anställd?
– Man får åka så mycket man bara kan när man är ledig. Och det får man göra i alla parker vi har. Många åker på parkturné under sommaren.
Arbetet har sökt Gröna Lunds lokala fackklubb, men de har inte tid för intervju eftersom det är mycket att göra inför öppnandet på lördag.