Ilskan är företagaren Jessica Löfströms största drivkraft
Från långdraget krig till armkrok med Byggnads. Nu är företagaren Jessica Löfström i stället i klinch med arbetsgivarna. Hon har blivit en tydlig politisk röst, utan partilojalitet.
ARBETET SPRINGER MED Jessica Löfström. Hon vill få oss att äta insekter. Vegetarianen och entreprenören konstaterar att det blir nödvändigt snart, av klimatskäl.
Det skulle hon gärna arbeta med. Men först måste Jessica Löfström bli klar med byggsektorn.
Branschen som hon kom in i för nästan 20 år sedan – och som gjort henne så arg att hon blivit kvar.
– När jag känner att något inte är rättvist blir jag så himla arg. Det kan jag verkligen gå igång på och få väldigt mycket energi från.
Hon är på väg i svarta löparkläder och färgglada skor mot skogen bakom Stockholms stadion, som ligger intill kontoret.
Här brukar hon springa varje vecka. I övrigt består livet mest av arbete och föräldraskap.
Jessica Löfström driver ett stort bemanningsföretag inriktat mot byggbranschen.
– Jobbet för mig är inte ett jobb, jag håller på och förändrar världen.
Jag är inte rädd för att stå själv och skrika. Jag är inte rädd för att bli ogillad
Å ena sidan tycker hon att byggbranschen har blivit mer sofistikerad och uppstramad sedan hon började.
Hon kallar det en cowboybransch, men säger att det numer är mindre av sådant som att anställda och chefen gör upp om skattevidriga påslag.
Å andra sidan har den här företagsledaren gjort till sin mission att motverka en annan typ av kriminalitet.
– I dag är det organiserad kriminell verksamhet från Europa. Jag tror inte gemene man förstår hur mycket skattepengar som åker ner i kriminellas fickor.
Jessica Löfström är upprörd över att oseriösa underentreprenörer som vare sig betalar rätt skatter eller löner får jobb på stora byggen.
Det gör henne arg att storföretag och deras företrädare, enligt hennes uppfattning, blundar för detta.
Hon lägger mycket tid på att lobba mot politiker. Till exempel för ett sådant huvudentreprenörsansvar som regeringen just föreslagit, men som Sveriges Byggindustrier motsatt sig.
Det innebär att byggbolag blir ansvariga om deras underentreprenörer inte betalar rätt löner.
I den frågan, och flera andra ordningsfrågor, har Jessica Löfström gått i armkrok med Byggnads.
Så har det inte alltid varit. Jessica Löfström började med byggbemanning för nästan 20 år sedan.
– Jag kunde inte fatta att det inte fanns något annat bemanningsföretag i byggsektorn. Är det någon bransch där det behövs så är det där, säger hon.
Hon beskriver hur byggnadsarbetare kan få byta arbetsgivare efter vilket företag som får olika entreprenader. Enligt hennes resonemang är det bättre med en varaktig bemanningsanställning.
Så tänkte inte Byggnads. Jessica Löfström hamnade i en mycket långdragen tvist med facket, som inte ville veta av bemanningsföretag.
– Men det går inte att krossa mig, jag är ganska hård, säger hon.
Konkret var de oeniga om vilken typ av kollektivavtal som var rätt för verksamheten. Till sist nåddes en kompromiss och nu är tonen en helt annan.
Nu visar Jessica Löfström i stället hur hennes relation till Sveriges Byggindustrier är i dag; två knutna händer kolliderar i luften.
Jag blir så arg att mina skattepengar går till kriminella nätverk runt om i Europa. De ska gå till skola, dagis, omsorg och ett bra välfärdssystem
– Jag är inte rädd för att stå själv och skrika. Jag är inte rädd för att bli ogillad, säger hon om att hon ständigt höjer rösten utan att känna sig bunden av några lojaliteter.
Hon svarar nej på om något parti har försökt värva henne. Partipolitiken lockar inte.
– Jag skulle inte kunna gå in i fållan där jag måste köpa alla idéer. Jag vill stå fri och verka för att Sverige ska bli världens mest framgångsrika entreprenörsland. Då får man arbetstillfällen och skatteintäkter.
Varför är du så engagerad i detta?
— Jag blir så arg att mina skattepengar går till kriminella nätverk runt om i Europa. De ska gå till skola, dagis, omsorg och ett bra välfärdssystem.
Det måste också vara en överlevnadsfråga för ditt företag?
– Jo, jag blir ju irriterad. Vi kan inte konkurrera när de säger att vi måste halvera priset. Vi klarar oss ändå, men det är frustrerande.
Nyligen var Jessica Löfström med och grundade ett nätverk som ska inspirera kvinnor till att driva stora företag.
– Om jag inte får gubbarna att sluta mygla får jag och några kvinnor bygga ett byggföretag och konkurrera ut all annan skit.
Snabba svar med Jessica Löfström
Så skulle Mats Åkerlind, vice vd på Sveriges Byggindustrier, twittra om Jessica Löfström fick önska:
Sent vaknar syndaren. Vi var naiva och fel ute. Nu har vi tänkt om och skapat kontrollsystem för ordning och reda. Vi samarbetar så fint med Byggnads att kollektivavtal inte behövs. Goda arbetsgivare har tagit över jobbet för oss och facket. Vi lägger ned BI, tack för denna tid.
Så skulle arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) twittra om Jessica Löfström fick önska:
Alliansen är nu med på banan och slåss för att vi bara ska ha seriösa bolag i Sverige. Alla nya lagar för sund byggsektor har vunnit laga kraft i riksdagen. Vi behöver nu enbart upprätthålla dessa regler för att hålla kriminella bolag borta. Sverige har numera 0 kriminalitet.
Fakta om Jessica Löfström
Gör: Vd för bemanningsföretaget Expandera Mera.
Ålder: 46 år.
Familj: Två söner, sju och åtta år.
Drivkraft: Ilska och rättvisepatos.
Utmärkelser: 2016 fick Jessica Löfström pris för årets affärsbragd av Svenska Dagbladet. Hon har tidigare under karriären blivit utsedd till bland annat Sveriges bråkigaste kvinna och listats som en av Sveriges mäktigaste under 40.
Debattör: Jessica Löfström är aktiv på twitter, där hon debatterar byggsektorn som @kulligulla