”Låt pensionärer ta större plats i politiken”
En ungdomskult tycks råda i Sverige i dag. Äldres levnadsvillkor osynliggörs i ett läge där det skulle behövas förslag för fler äldreboenden och mer resurser till äldreomsorgen, skriver S-debattören Patrice Soares.
Många av dem som är pensionärer i dag har slitit 30–40 år, i ofta tunga, stressiga, skitiga jobb. Många gånger på deltid och med usel lön.
Otaliga av dessa pensionärer belönas nu med en ännu uslare pension. Ofta är det kvinnor inom kommunal sektor undersköterskor, lokalvårdare, förskolelärare det handlar om.
Tittar vi på äldrevården är det omvittnat att de äldre får för lite tid till samtal med personalen. Personalen jobbar under stressade förhållanden, med låg status, låg lön och liten påverkansmöjlighet på sina arbetsförhållanden.
Personalen ska inte bära hundhuvudet för att det ser ut som det gör inom äldrevården. Utan det ska de politiker som prioriterar skattesänkningar framför ett värdigt liv för de äldre göra.
Jag kommer ihåg hur min mormor och morfar hade det på Attendos boende på Bellevuegården i Malmö. Äggstanning satte guldkant på deras tillvaro.
Det borde därför stiftas en lag om att alla äldre har rätt till en plats på ett äldreboende innan 80-års ålder. Utan undantag
Och vad gäller äldreboenden och serviceboenden så vet jag att det ofta är svårt för gamla och sjuka att komma in på dessa boenden. Många gånger jättesvårt.
Även om de kommunala politikerna vet att många äldre inte klarar att sköta om hushållet längre.
Jag påstår nu inte att alla äldre vill flytta in på ett äldreboende, men av de som vill erbjuds alldeles för få en plats.
Det borde därför stiftas en lag om att alla äldre har rätt till en plats på ett äldreboende innan 80-års ålder. Utan undantag.
Det var inte heller allt för länge sedan vi kunde läsa om att man på vissa äldreboende vägde blöjor för att se om de var tillräckligt fulla med urin för att man skulle byta dem.
Kanske ringer det några klockor vid namn som Koppargården och Carema – numera Vardaga.
Tyvärr var Carema inget enskilt undantag. Skandalerna på våra äldreboenden rullas upp med jämna mellanrum.
För inte allt för länge sedan var det Frösunda som avslöjades med grov misskötsamhet gentemot sina äldre brukare i Lomma kommun.
Dessa bolag tycks ha som affärsidé att driva olika typer av boenden för att göra så stor vinst som möjligt för att sedan skicka notan till skattebetalarna.
Det är denna typ av bolag som har kommit att bli sinnebilden för aggressiv nedmontering av de svensk välfärd i allmänhet och svensk äldrevård i synnerhet.
Och vem är de som får betala notan för alla dessa neddragningar av personal på pensionärernas boenden, låga pensioner etcetera. Jo pensionärerna själva, genom att de ännu får betala en högre skatt än arbetande. Detta trots att dessa pensionärer kanske slitit ett helt liv.
En av orsakerna till att de äldre behandlas så illa i det svenska samhället i dag kan vara att vi har så få äldre beslutsfattare
Och nej, pension är faktiskt inget bidrag, vilket politiker på högerkanten ofta vill få det till. Pension är inget annat än uppskjuten lön.
Därför måste den orättvisa pensionärsskatten avskaffas omedelbart. Detta arbete har regeringen nu startat.
Det är också glädjande att civilminister Ardalan Shekarabi i den S-ledda regeringen har lagt ett förslag om en begränsning av bolagens rätt att plocka ut absurda övervinster ur sin verksamhet.
En av orsakerna till att de äldre behandlas så illa i det svenska samhället i dag kan vara att vi har så få äldre beslutsfattare.
Ser vi till våra politiker så är antalet riksdagsledamöter över 65 mindre än 2 procent. Samtidigt som antalet pensionärer är över 2,5 miljoner personer, det vill säga nästan 25 procent av Sveriges befolkning.
Är det då så konstigt att dessa frågor inte drivs hårdare av våra politiker?
Det talas ofta vitt och brett om att kvotera in personer under 35 på riksdagslistorna med hur ofta har du hört talas om att kvotera in fler 65-plusare?
Ytterligare en diskrimineringsgrund äldre personer allt oftare stöter på är att det är svårt att få ett huslån, ett billån, eller en tandförsäkring. När jag var ung talades det ofta om att det var svårt för 55-plussarna att få anställning.
I dag tals det snarare om att 35-plussarna har svårt att få en fast tjänst.
Jag skulle vilja säga att det råder en ungdomskult i Sverige i dag.
Sveriges politiker har en hemläxa att göra när det kommer till att förbättra de äldres situation.