Byggnadsarbetare: Vi orkar inte jobba till nya pensionsåldern
Värk redan vid 55 års ålder. I en färsk undersökning från Novus som beställts av Byggnadsarbetaren vittnar 1 168 byggnadsarbetare mellan 55–66 år om att kroppsarbete sliter på kroppen.
Undersökningar visar att de flesta i yrket har problem med värk i kroppen redan när de är 55. En orsak till det, förutom att arbetet i sig sliter, är att branschen är en av de mest olycksdrabbade.
Många skador uppstår på grund av fallolyckor, skador som ligger och lurar och plötsligt börjar göra ont när kroppen åldrats tio år till.
Det fysiskt krävande arbetet har lett till att fyra av fem tar värkmedicin för att kunna jobba.
Många av Byggnads medlemmar jobbar i små företag där arbetsgivaren inte har investerat i hjälpmedel. Den gruppen av arbetare är stor och särskilt utsatt.
Många av dem som blev intervjuade menar att politikerna har en naiv tro på att allt går att lösa med en bättre arbetsmiljö.
De vittnar om att kroppsarbete innebär att utsättas för många olika moment, där lyftanordningar och andra hjälpmedel inte går att använda och där handkraft måste till för att lösa en uppgift.
Undersökningen visar också att nio av tio byggjobbare är emot höjd pensionsålder.
Dessutom anser varannan att de inte klarar att jobba till det nya lägsta pensionsålder.
– Jag är inte förvånad. Det är ”Gör om, gör rätt!” som gäller nu för pensionsgruppen, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm till Byggnadsarbetaren.