På måndag kommer italienarna antingen att vakna upp till en stark högerregering eller till stor ovisshet.

Den populistiska Femstjärnerörelsen spås få flest röster på söndag. Men eftersom de är ovilliga att samarbeta med andra partier kanske de ändå inte blir valets vinnare.

– Vi vet inte vad som händer om Femstjärnerörelsen får majoritet. De hävdar att de inte kommer att ingå några koalitioner och precis som många andra populistiska partier lovar de mycket utan att ha några direkta planer, säger Gianfranco Baldini, professor i italienska politiska systemet vid universitetet i Bologna.

Det regerande center-vänsterpartiet Demokratiska partiet (PD) är, enligt Baldini, nästan helt ute ur bilden.

– PD förlorar fler och fler röster för varje dag. Folket har tappat förtroendet för dem, speciellt de unga.

I enlighet med italiensk lag görs inga opinionsmätningar under de två sista veckorna före valet. En undersökning som publicerades den 17 februari gav center-högern 35,6 procent, Femstjärnerörelsen 28,6 procent och center-vänstern 27,9 procent, enligt nyhetsbyrån Ansa.

Men osäkerhetsfaktorn är stor. Enligt samma undersökning har 33,8 procent av väljarna ännu inte bestämt sig.

– Om de här drygt 30 procenten väljer att rösta på PD, så får vi ju så klart en helt annan utgång än vi trott. Men det är väldigt osannolikt, säger Baldini.

Trots att Femstjärnerörelsen kan bli störst är det kanske ändå veteranen Silvio Berlusconis högerkoalition med partierna Forza Italia, Lega (tidigare Lega Nord) och Italiens bröder som får bilda regering.

– Det anmärkningsvärda är att Berlusconi inte får bli premiärminister. Han är förbjuden att inneha offentliga ämbeten fram till 2019 som en del av straffet för skattebrott.

Om Berlusconi vinner kommer hans parti att behöva utse en premiärminister. I veckan sade Berlusconi att hans förstahandsval är EU-parlamentets talman Antonio Tajani. Men Tajani påstår själv att han inte är intresserad — ett argument som många i Bryssel inte köper.

Ytterligare en person som ligger bra till är främlingsfientliga Legas ledare Matteo Salvini.

– Händer det så kommer Italien helt plötsligt att ledas av en man som är extremt EU-kritisk och invandrarfientlig, säger Baldini.

Han säger att de starka populistiska högervindar som drar igenom hela Europa, blåser extra kraftigt i ett ekonomiskt pressat Italien.

– Det finns flera orsaker till att partier som Lega och Casa Pound får så många röster. Invandringen har inte skötts snyggt och Italien har inte fått det stöd som de behöver av resten av Europa.

– Men det handlar också om ekonomi. Många lider och Italien är ett av de länder som fortfarande har det väldigt tufft efter den ekonomiska krisen.

Vare sig det blir Femstjärnerörelsen eller högerkoalitionen som tar hem segern tror Baldini att italienarna kan vänta sig en stor förändring.

– De är trötta och missnöjda över mycket och då röstar man på någon som vill skapa förändring. Man tänker nog ”ge dem mer radikala en chans — det kan ju i alla fall inte bli värre”.

Elisa Amorelli/TT

Valets fyra huvudpersoner

Silvio Berlusconi, 81 år, Forza Italia

Trots skattebrott och sexskandaler är han tillbaka: Silvio Berlusconi leder ett av Italiens just nu största partier. Han är dock ingen premiärministerkandidat, eftersom han är förbjuden att inneha offentliga ämbeten fram till 2019. Vem som blir premiärminister om Forza Italia vinner är oklart.

Berlusconis parti har ingått koalition med de två mindre högerpartierna Lega (tidigare Lega Nord) och Italiens bröder.

Luigi Di Maio, 31 år, Femstjärnerörelsen

Luigi Di Maio är den yngste premiärministerkandidaten någonsin hittills. I fjol tog han över ledarrollen efter partiets grundare, komikern Beppe Grillo. Nu talar mycket för att den 31-åriga Di Maio kan leda populistiska Femstjärnerörelsen till deras bästa valresultat någonsin.

Femstjärnerörelsen är ett euroskeptiskt och populistiskt parti som har vägrat ingå några koalitioner. I dag har rörelsen nära 30 procents stöd utan vare sig en politisk ideologi, ett regelrätt partiprogram, högkvarter eller kontaktpersoner för pressen.

Matteo Renzi, 43 år, Demokratiska partiet

Matteo Renzi blev år 2014 Italiens yngste premiärminister. Då var han fast besluten att förbättra ekonomin och reformera. Men bara två år senare, 2016, röstades hans förslag om grundlagsförändring ner och Renzi avgick.

Nu siktar han åter på premiärministerposten, trots att opinionsmätningar visar att PD skulle kunna göra ett av sina sämsta val någonsin.

Matteo Salvini, 44 år, Lega (tidigare Lega Nord)

Matteo Salvini hamnar i samma kategori av högerledare som franska Marine Le Pen och holländska Geert Wilders. Hans parti Lega är ett EU-kritiskt och invandringsfientligt parti som kampanjar med slogans som "italienarna först".

Partiet ingår i Berlusconis koalition och eftersom Berlusconi är förbjuden att leda landet kan det bli Salvini som får premiärministerposten om partierna tillsammans får flest röster.