– Gästerna här är så väldigt trevliga. De ber till och med om ursäkt för att de började prata svenska när de förstår att jag är engelsman.

Nick Bates är barista på Bonniers Konsthall i Stockholm.

Han och kocken sköter hela serveringen, men jämfört med hans tidigare baristajobb är det många arbetsuppgifter som konsthallen ansvarar för och han slipper. Städa lokalerna till exempel.

Det var konsten som förde honom hit. Han gick ut Konstfack 2015, inriktad på foto i första hand.

Nu har han hamnat i precis rätt miljö. Det är intressant att se inifrån hur en sådan här institution arbetar – ”byggnaden har ett eget liv!” – personalen är trevlig, några känner han från utbildningen.

Lokalerna är ljusa, gästerna är i allmänhet konstintresserade och hans svenska blir bättre hela tiden.

– Jag lär mig bäst genom att använda svenskan i jobbet, säger han. Jag har gått på SFI, men det var inte bra.

På andra kaffebarer där han arbetat har han stött på extremt petiga kunder med massor av kritik, människor uppfyllda av ”missriktad passion” som han uttrycker det.

– Det spelar egentligen ingen roll om det är någon som är superintresserad av kaffe, vin eller något annat. Det går egentligen bara att bemöta med öppenhet och ärlighet. Aldrig låtsas att man vet mer än man gör, alltid visa sig villig att lära nytt.

Den baristautbildning han har är den han fått på olika arbetsplatser. Tate Modern, konstmuseet i London, till exempel.

Det går egentligen bara att bemöta med öppenhet och ärlighet. Aldrig låtsas att man vet mer än man gör, alltid visa sig villig att lära nytt

Nick Bates

Där är det överskottet från restaurangerna som finansierar stora delar av utställningarna, berättar han.

Kraven var höga och den högste kaffeansvarige, head roaster, utbildade all personal en och en.

Här har han god kontakt med kaffeleverantören, som erbjuder utbildningar, men han har inte gått någon av dem än.

Hans drömkund? Antingen någon som inte kände till konsthallen tidigare, och upptäcker att de trivs väldigt bra.

Eller någon som har glädje av hans kunskaper och intresse.

– En klass från Stockholms filmskola var här nyligen och jag satt och diskuterade film med en av studenterna i säkert tio minuter. Det kändes väldigt givande.

En arbetsdag med Nick Bates

10.00 Börjar dagen

Kommer till jobbet. Går till andra änden av byggnaden och hämtar dagens bröd och bakverk, som bakas där. Hämtar andra varor i olika delar av källaren.

10.15 Förberedelser inför dagen

Lägger upp varor, rättar till stolar och bord. Pratar med konsthallens guider om dagen. Några särskilda evenemang? Ska det till exempel komma 30 mammor med barn på en gång är det bra att vara beredd.

11.00 Lunchrusning

Öppnar. Lunchrusning.

13.00 Fikagäster

Lunchrusningen är över, nu kommer snarare fikagäster. De kommer en och en eller två och två och sitter längre. Mer tid att prata med gäster, förbereda sig för nästa dag.

17.00 Stänger och går hem 17.30

Stänger serveringen. Packar ihop och plockar undan.

 

Om Nick Bates

Gör: Barista på Bonniers Konsthall, Stockholm.

Ålder: 30 år.

År i yrket: 7. En månad på nuvarande jobbet.

Bäst med jobbet: Att få ingå i en organisation som sysslar med min passion, konst.

Sämst med jobbet: Att inte få prata så mycket om konst som jag vill. En del kunder vill bara ha kaffe.

Om Baristor

Utbildning: Ofta på arbetsplatsen. Kaffekedjor har ofta ett system av egna interna utbildningar.

Antal: Kafé- och konditoribiträden, där baristor ingår, finns det cirka 8 000 i Sverige, enligt Arbetsförmedlingen.

Lön: För hela gruppen kafé- och konditoribiträden var snittlönen 20 400 kronor i månaden (2016)

Framtidsutsikter: Arbetsmarknaden är i balans det närmaste året. Eftersom personalomsättningen är stor finns det ofta lediga jobb.

Källor: Arbetsförmedlingen, SCB