Medlemstappet för LO har planat ut
LO-förbunden tappade 6 600 medlemmar förra året. Medlemstappet har planat ut, men det är inte bra nog, enligt LO. Organisera eller dö, är det som gäller de kommande åren.
Vid årsskiftet var 1 441 895 personer medlemmar i något av LO:s medlemsförbund. Det är 6 597 personer färre än ett år tidigare.
Trots att medlemstappet är betydligt mindre än det varit historiskt är det inte bra nog, enligt Jonas Ivman, ansvarig ombudsman på LO.
– Alla siffror där vi backar är dåliga siffror, säger han och tillägger att de flesta LO-förbund är ganska bra på att värva medlemmar. Problemet är att för många samtidigt lämnar facket.
När LO-anslutna går i pension ersätts de ofta av unga med otrygga anställningar som inte går med i facket.
Andra lämnar facket när de byter jobb och går inte med i något nytt förbund. En del har inte råd att vara kvar eller ser helt enkelt inte poängen med att vara medlem.
– Vi måste visa att det gör skillnad att vara med i facket, och då måste vi vara ute och träffa de anställda och ge bättre stöd till våra förtroendevalda ute på arbetsplatserna säger, Jonas Ivman.
LO har med undantag av år 2015 tappat medlemmar varje år sedan mitten av 1990-talet. De senaste åren har medlemstappet minskat, men sedan 2000-talets början har LO-förbunden förlorat 30 procent av sina medlemmar.
Det kan delvis förklaras av strukturomvandling på arbetsmarknaden.
Fler utbildar sig och blir tjänstemän, industrijobben minskar och den privata servicesektorn växer, och där är facket inte lika starkt.
Det har också blivit vanligare med otrygga anställningar och att unga byter både jobb och branscher ofta, och därför väntar med att gå med i facket.
Trots det tror Jonas Ivman att det är möjligt för LO-förbunden att växa igen. Han säger att alla arbetare kanske inte vill vara med i facket, men att alla bör få frågan.
Eftersom det inte sker idag finns möjlighet att växa. Att organisera fler är ett prioriterat mål får LO de närmsta åren.
– Organisera eller dö. Det är rubriken i vår verksamhetsplan när det gäller det här området. Organisera eller dö.
Mest tappar fackförbundet Seko, som med 3 681 förlorade medlemmar ensamt svarade för mer än hälften av LO-förbundens tapp. Många pensionärer lämnade förbundet när de under förra året inte längre fick fackavgiften automatiskt dragen från sina pensionsutbetalningar, men även antalet yrkesverksamma medlemmar minskade något.
Fem av LO:s 14 förbund gick mot trenden och ökade sitt medlemsantal förra året.
Kommunal ökade med 858 medlemmar och var därmed det förbund som fick flest nya medlemmar.
– Vi ser det som ett styrkebesked att vi ökar efter den tuffa krisen vi hade 2016 då vi gick minus 11 000 medlemmar. Vi vet att förtroendet för förbundet ännu inte är återställt, men vi är på rätt väg, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin, och syftar på den så kallade Kommunalskandalen 2016 där det bland annat avslöjades att företrädare för förbundet bjudits på dyra middagar och resor.
Kommunal skrev in drygt 52 000 nya medlemmar under 2017 vilket är rekord för 2000-talet, men eftersom nästan lika många lämnat förbundet missar Kommunal sitt interna mål, att växa med 5 000 medlemmar om året.
– Vi är glada men inte nöjda med 2017. Vi måste skriva in otroligt många medlemmar för att nå målet, och nu går vi in stenhårt för att göra det 2018, säger Tobias Baudin.
Även Byggnads missade sitt interna mål för medlemsökningen som var satt till 1 500 nya medlemmar för 2017, men ökade ändå med 480 nya medlemmar.
Målarna, Handels och Fastighets växte också, om än i liten skala med mindre än 100 nya medlemmar per förbund.