Oxfam: Rikaste procenten drar ifrån
Världens allra rikaste fick det mesta av tillväxtkakan förra året, enligt en rapport från Oxfam. Samtidigt ökade den fattigare halvan av mänsklighetens samlade förmögenhet inte alls.
Av världens totala förmögenhetstillväxt under 2017 gick 82 procent till den rikaste procenten, enligt hjälporganisationen Oxfam, som släpper en ny rapport inför Världsekonomiskt forum (WEF) i Davos.
– Även om det inte är jätteförvånande så är det upprörande. Det sker samtidigt som halva jordens befolkning lever på mindre än tio dollar om dagen, säger Robert Höglund, kommunikationschef för Oxfam i Sverige.
Världens dollarmiljardärer — personer som har en privat nettoförmögenhet på minst en miljard dollar — blev fler förra året.
Mellan mars 2016 och mars 2017 hade de en förmögenhetstillväxt på ungefär 762 miljarder dollar.
Vi menar att de stora förmögenhetsökningarna som de rikaste får sker på bekostnad av de fattigaste
Samma summa skulle kunna åtgärda den extrema fattigdomen sju gånger om, enligt Oxfam.
Runt 700 miljoner människor beräknas leva i extrem fattigdom, vilket definieras av att man har mindre än 1,9 dollar om dagen att leva på.
– Vi menar att de stora förmögenhetsökningarna som de rikaste får sker på bekostnad av de fattigaste, säger Robert Höglund, och hänvisar till att vinster till aktieägare skulle kunna gå till skäliga löner till de anställda.
I ett inlägg på DN Debatt riktar Oxfam och Höglund förslag på åtgärder till regeringar och företag.
Politiskt handlar det bland annat om att reglera hur mycket mer de rikaste får tjäna än de fattigaste, kräva att företag tar ansvar för sina leverantörskedjor även i andra länder och reformer av skattesystemen.
Företag bör prioritera sina anställdas löner, samt uppmuntra till fackligt engagemang, menar Oxfam.
– Det tycker vi är ett rimligt krav, att inte dela ut något till aktieägare förrän man vet att anställda har en lön att leva på, säger Robert Höglund.
Martin Mederyd Hårdh/TT