Förslaget är att brottet ska kunna ge fängelse i högst fyra år för normalgraden.

Perklev föreslår också att straffet för grovt våld eller hot mot tjänsteman skärps.

Minimistraffet höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. Maximistraffet höjs från fängelse i fyra år till sex års fängelse, enligt förslaget.

Bakgrunden är stenkastning, våld och skadegörelse riktat mot polis, ambulanssjukvård och räddningstjänst som väckt stor uppmärksamhet och upprördhet de senaste åren.

Nu kommer alltså förslag på hur skyddet för blåljuspersonal och andra utsatta yrkesgrupper ska kunna bli bättre.

– Att ge sig på den som räddar liv och jobbar med att upprätthålla tryggheten är något av det fegaste man kan göra. Det måste få rejäla konsekvenser och straff, säger justitieminister Morgan Johansson (S) vid pressträffen där delbetänkandet presenteras.

Utredaren Anders Perklev berättar att man under arbetet med utredningen bland annat gått igenom lagstiftning och domar, haft möten med myndigheter, fackförbund och gjort studiebesök hos bland annat polisen på Järvafältet och i Rosengård.

Slutsatsen är att det i stor omfattning förekommer stenkastning, våld och hot mot räddningstjänst, polis och ambulanssjukvård i de utsatta områdena.

Han drar också upp hoten mot personal på akutmottagningar.

– Det här speglar lite en generell utveckling i samhället, att man är mindre benägen att acceptera ett nej, säger Anders Perklev.