Masstämningar mot brukare som kameraövervakade
– Det var hemskt. Han har kameror i varje rum och vi fick inte prata med varandra. Det säger en av de åtta personliga assistenter som stämmer den brukare som också varit deras arbetsgivare. Lön har de inte heller fått.
Sara hittade i somras jobbet som personlig assistent på Platsbanken. Hon blev kallad till en gruppintervju hos Per som är både brukare och så kallad egen arbetsgivare. Han gick igenom reglerna, bland annat att de inte får ha telefonen på jobbet. Och den som blir sjuk måste visa upp ett läkarintyg från dag ett. Annars drar han av 3 000 -4 000 kronor på lönen.
– Han hade sex sidor med regler som vi skulle skriva under. Jag frågade om det här med läkarintyg, att det blir svårt. Men hans flickvän som var med svarade att jag får gå till akuten. Allt gick så snabbt, men jag skrev under och fick börja direkt, säger Sara.
Hon hann jobba fyra dagar innan hon kom fram till att det inte fungerade. I Pers alla rum fanns kameror. De var alltid två assistenter samtidigt, men de fick inte prata med varandra om annat än arbetsrelaterade ämnen. Per övervakade dem via kamerorna.
– Det var hemskt. Jag har småbarn på förskola och i skolan. Jag sa att jag behövde ha min telefon med mig om något akut händer. Men det gick inte, säger Sara.
Hon skulle börja 06.00 och sluta 16.30. Per sa att man måste komma 05.45. På Annas fjärde arbetsdag insisterade han att just hon skulle följa med på en restaurang dit Pers flickvän skulle komma vid 17-tiden. Trots att Sara slutar 16.30.
– Jag sa flera gånger att jag måste gå, jag måste hämta mina barn. När jag sedan gjorde det skrek han och sa att jag inte får lämna honom ensam. Efter den dagen kände jag att vi inte kunde samarbeta.
Sara har fortfarande inte fått någon lön för de här fyra arbetspassen. Det är hon inte ensam om. Totalt har nu åtta personliga assistenter vänt sig till facket, Kommunal, som via LO-TCO Rättsskydd drivit fallen vidare till tingsrätt för att driva in lönerna. En annan assistent jobbade i tre månader för Per utan lön, enligt stämningsansökan.
Tidigare drev Per bolaget Simplify AB för personlig assistans. Det gick i konkurs efter en dom i tingsrätten om obetalda löner. De fick dock staten stå för via lönegarantin.
Kommunalarbetaren har tidigare granskat bolaget och Per. Av de fem personliga assistenter som tidningen då pratade med hade en fått lön. Per hade då också en skuld till Skatteverket på dryga 275 000 kronor för obetalda arbetsgivaravgifter och skatter.
Hur mycket Per i dag får i assistansersättning från Försäkringskassan kan ingen svara på. När brukaren blir sin egen arbetsgivare, som i det här fallet, omfattas ersättningen av sekretess.
Per söker i dagsläget både deltidsanställda och vikarier till ”drömjobbet, personlig assistent med glans och wow!” och utlovar branschens bästa lön, samt att de som jobbar trivs så bra att flera jobbat ”ett år eller mer”.
– Av de andra assistenter jag pratade med sas det att ingen jobbat mer än ett år för honom, säger Sara.
Arbetet har försökt nå Per utan framgång.
* Både Per och Sara är fingerade namn.
Så många är egna arbetsgivare:
Cirka 2,3 procent av dem som har rätt till personlig assistans är egna arbetsgivare. Det handlar om runt 360 personer.
Källa: Assistanskoll, siffrorna gäller 2015