1. Bröllop för alla i fler länder

Mitt under parlamentsdebatten om homoäktenskap vände sig Tim Wilson mot åhörarna för att fria till sin pojkvän. Den 7 december röstade Australiens parlament ja till en könsneutral äktenskapslag — bara några dagar efter det att Österrikes författningsdomstol slagit fast att samkönade par får gifta sig.

Förbundskansler Angela Merkel röstade nej, men en majoritet av den tyska förbundsdagen godkände homoäktenskap i somras. Även Malta har under året sällat sig till den växande grupp av länder där alla par som vill gifta sig behandlas lika inför lagen.

2. Plastätande larv framtidens miljöhjälte?

Det kan ta hundratals år innan mikroplaster bryts ned i naturen. Men den spanska forskaren Federica Bertocchini hoppas ha hittat en lösning som kan bidra till en lösning — larver av fjärilsarten större vaxmott. Larven gillar att äta plast och kan enligt studien kemiskt bryta ned svårförstörda polyetenplaster bättre än någon annan känd metod.

3. Kvinnor bakom ratten i Saudiarabien

Det ärkekonservativa Saudiarabien är det enda land i världen där kvinnor inte får köra bil. Men enligt ett dekret från kung Salman ska det ändras på, senast nästa sommar. Bedömare tror att beslutet handlar mer om ekonomi än om jämställdhet, men nästa år ska även sportarenor öppnas för kvinnor.

LÄS OCKSÅ: Kör gasen i botten kvinnor! 

4. Färre extremt fattiga i världen

Trots en befolkningsökning på två miljarder har den genomsnittliga mänskliga utvecklingen förbättrats avsevärt i alla delar av världen de senaste 25 åren, enligt FN-organisationen UNDP. Det totala antalet människor som lever i extrem fattigdom har minskat med över en miljard och fler har tillgång till utbildning och hälsa — även om utsatta grupper fortfarande inte får ta del av de positiva framstegen.

5. Islamiska statens territoriella drömmar i kras

De våldsbejakande jihadisterna har under flera år spridit skräck och död i sin strävan efter att upprätta en stat enligt sin egen extrema tolkning av islam i Irak och Syrien. Men i år har Islamiska statens självutropade kalifat rämnat och extremisterna ses allmänt som besegrade — åtminstone territoriellt.

6. Kidnappades som bebis — hittad efter 18 år

När Kamiyah Mobley var åtta timmar gammal kidnappades hon från ett sjukhus i Florida, i juli 1998. 18 år senare återfanns hon i Walterboro i South Carolina, hos en 51-årig kvinna som hon fram till dess trott var hennes mamma. Polisen hade fått in tusentals tips, och kunde till slut gripa 51-åringen för människorov.

7. Kvinnor går samman och bryter tystnaden

I början av oktober briserade skandalen kring Hollywood-producenten Harvey Weinstein, som anklagas för sexuella trakasserier. Det blev startskottet för en internationell kampanj där kvinnor världen över under hashtaggen #metoo vittnar om sexism, trakasserier, kränkningar och övergrepp och kräver förändring.

8. Framsteg i kampen mot jordnötsallergi

För några år sedan kunde forskare visa att små mängder jordnötter tidigt i livet till barn med stor risk att utveckla jordnötsallergi minskar risken att utveckla allergi. En uppföljning visar att en majoritet av barnen fortfarande är allergifria fyra år efter behandlingen.

9. Afrikanska ledare kliver åt sidan

De har klamrat sig fast vid makten i decennier. Men efter en valförlust och hot om militärt ingripande lämnade Yahya Jammeh ifrån sig makten efter att med hård hand ha styrt Gambia i 22 år. Och i Zimbabwe tvingades den maktfullkomlige Robert Mugabe bort efter 37 år på presidentposten, något som fick zimbabwier att jubla — även om få politiska förändringar väntas från hans efterträdare.

Också Angola har fått en ny president, där José Eduardo dos Santos tillslut klev åt sidan efter 38 år.

10. Hiv-smittad flicka frisk utan mediciner

En nioårig sydafrikansk flicka som föddes med hiv har överraskat experter genom att överleva utan att behöva ta mediciner, sedan hon behandlats mot infektionen som bebis. Viruset finns fortfarande kvar i hennes kropp, men är så pass försvagat att det inte kan reproducera sig eller spridas sexuellt.

11. Snöleoparden inte längre starkt utrotningshotad

Snöleoparden räknas inte längre som en starkt utrotningshotad art utan som sårbar, enligt Internationella naturvårdsunionen. Anledningen till beslutet är att det nu finns över 2 500 vuxna snöleoparder samtidigt som arten inte minskar lika kraftigt som tidigare. Enligt experter är det dock för tidigt att dra en lättnadens suck.

12. Tre koppar kaffe — mer nytta än skada

Forskare vid det brittiska universitetet i Southampton levererade goda nyheter till alla kaffedrickare. Människor som dricker tre—fyra koppar om dagen har nämligen större chans att uppleva positiva hälsoeffekter än de som helt undviker kaffe, enligt deras studie.

13. Hopp om liv bara 40 ljusår bort

LHS 1140b heter planeten som ligger ”bara” 40 ljusår bort och som upptäckts av en forskargrupp ledd av Jason Dittmann. Astronomerna tror att den så kallade ”Superjorden” kan utgöra det bästa hoppet hittills om att finna liv utanför vårt eget solsystem. Andra experter anser dock att upptäckterna av planeter inom den så kallade ”beboliga zonen” bör tas med en nypa salt.

14. Nikolai föddes ovanför molnen

Lufthansas flight LH543 lämnade Colombia med 192 passagerare och landade i Storbritannien med 193. En bulgarisk kvinna fick plötsligt värkar och födde en pojke på nästan 12 000 meters höjd. Förlossningen gick bra, som tur var fanns flera läkare på planet som kunde hjälpa barnet — som fått namnet Nikolai — till världen. Sedan 1965 har Lufthansa haft elva födslar ombord.


Sofia Eriksson/TT