Ett tips även för moderaternas tv-kvällar
Vår tid är nu är en skickligt berättad tv-serie om klass- och hbtq-perspektiv som skulle passa alldeles utmärkt för Moderaterna att titta på tillsammans, skriver Jonna Sima.
Nyligen gjorde opinionsinstitutet Novus en undersökning om sambandet mellan partisympati och tv-program.
Den visade att mer än dubbelt så många moderater (20 procent) ser på tv-serien om det cyniska politiska maktspelet i House of cards jämfört med socialdemokratiska tittare.
SVT:s episka serie om krögarfamiljen Löwander som driver restaurang Djurgårdskällaren har däremot i särklass störst publik bland S-väljare (24 procent).
Vår tid är nu är en storslagen och påkostad – till och med dyraste SVT-produktionen någonsin – historia som sträcker sig över stora delar av det omvälvande 1900-talet.
Tv-serien är skickligt berättad, med naturlig dialog, spännande intriger och sammansatta människor som känns trovärdiga.
Första avsnittet tar avstamp i fredsdagen 1945. Redan där etableras den Fröken Julie-historia som berättelseväven sedan spinns kring.
Klass och hbtq-perspektiv är två bärande teman – och de senaste avsnitten har handlat om facklig organisering.
Servitrisen Maggan Nilsson förkroppsligar alla de tre komponenterna och hennes kamp för att bilda en fackklubb på restaurangen ger inblick i efterkrigstidens brutala klassamhälle, homofobi och arbetsgivares syn på facken.
Det är folkbildande tv-underhållning och public service i sin prydno.
För knappt sex år sedan påstod Moderaternas dåvarande partisekreterare Sofia Arkelsten att partiet ”varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet” – ett påstående hon snabbt fick backa från eftersom det faktiskt var falskt.
Kanske borde den nya ”vuxna” ledningen i Moderaterna ordna mysiga tv-kvällar på måndagarna framöver?
Skulle både kunna vara lärorikt och bättra på sammanhållningen efter en turbulent höst.
TV
Vår tid är nu
Svenskt tv-drama
SVT 1 på måndagar, finns på SVT Play