Det gör ont i själen och hjärtat varje dag nu. Vittnesmål efter vittnesmål staplas på varandra. Vårdpersonal och skådespelerskor, journalister och metallarbetare, idrottskvinnor och lärare.

Någonting har brustit under hashtagen #metoo, och det gör ont. Ont att läsa, att höra, ont att se och ont att minnas en tid som förhoppningsvis just nu håller på att förändras.

#metoo är kulmen på decennier av kamp mot sexuella trakasserier i synnerhet och sexism i allmänhet.

De dagar vi upplever just nu kan vara ett språng framåt i den kampen. Dammarna har brustit, vittnesmålen om en verklighet igår och idag formligen väller fram. Och frågan är hur det blir imorgon.

Kampen mot sexism är inte ny. Den startade inte med #metoo, men aldrig förr har ett genomslag varit så stort.

Historiens största gräsrotsdrivna kampanj är ett mäktigt bevis på att droppen urholkar stenen: Det är elva år sedan Tarana Burke i New York började använda sig av hashtaggen metoo i sitt arbete med kvinnor som utsatts för våld och övergrepp.

I oktober 2017 fångades den upp av Alyssa Milano när hon beskrev de övergrepp och övertramp hon utsatts för. I november hade hela världen översköljts av hundratals miljoner kvinnors vittnesmål, och världen kommer förhoppningsvis aldrig bli sig riktigt lik.

Varje dag besöker 10 000 personer ABF runt om i landet. Det vore naivt att tro att vår verksamhet skulle skilja sig från samhället i stort, och vi agerar

Helén Petterson och Monica Widman Lundmark

Låtsasargumentet ”..men inte alla män” som suttit som en propp i debatten i årtionden har äntligen förpassats till historien till förmån för ”n ä s t a n  a l l a  k v i n n o r”.

Dammarna har brustit och forsen bryter fram överallt. Aldrig har det varit tydligare hur starka vi är när vi kämpar tillsammans.

Miljonerna vittnesmål förtjänar vår empati – men de kräver också vår handling, och det sker, just nu.

Myndigheter, företag, organisationer, föreningar gör just NU verklighet av jämställdhetsplaner och stora ord som fanns där redan innan #metoo.

ABF är givetvis inte undantagna. Varje dag besöker 10 000 personer ABF runt om i landet. Det vore naivt att tro att vår verksamhet skulle skilja sig från samhället i stort, och vi agerar.

Berättelserna och strukturerna i metoo är inga nyheter. Men det är som en väckarklocka som ringer.

Den har tickat och vridits upp i decennier, men först nu ringer signalen, över hela världen och genom hela samhället. Det kommer aldrig att gå att vrida tiden tillbaka.

För att kunna forma framtidens samhälle som det borde vara måste en veta hur samhället ser ut. Metoo har på ett smärtsamt tydligt sätt visat hela världen hur det ser ut.

Ansvaret på hur det ska bli vilar nu på oss alla.