– Vi är ganska avtrubbade. Det här ska inte hända, men det är vardagsmat, säger den ena kvinnan till Arbetet.
Nyligen var hon och ytterligare en kvinna med om obehagliga upplevelser när de var på kurs på Runö. Kommunal har tagit händelserna på stort allvar. En utredning görs även inom det förbund där de män som kvinnorna kände sig utsatta av är verksamma.
I går berättade Arbetet om att kvinnor väljer bort fackliga kurser för att de är rädda för sexuella trakasserier. En av kvinnorna vi talat med i dag säger att hon känner till kvinnor som gör just så.
– Jag tänker inte låta det hindra mig, jag brinner för det här, säger hon för egen del.
Samtidigt bekräftar hon en kultur där sexuella trakasserier ingår både på Runö och i andra fackliga kursmiljöer.
Hon berättar att en man som gick på en annan kurs på Runö och som var betydligt äldre blev närgången mot henne efter att de hade dansat med varandra.
– Det blev en väldigt obehaglig stämning. Jag kände att jag var inträngd i ett hörn och att han försökte tafsa på mig.
Hon larmade en manlig kompis som fanns i närheten. De lämnade baren tillsammans.
Samtidigt är hon inte överraskad över att hamna i situationen, eftersom hon känner igen stämningen från tidigare utbildningar. Hon säger att hon inte skulle gå ensam till baren på Runö, att det vore obehagligt. Hon beskriver en stämning med förväntan på sex.
– Det är den mentaliteten som finns och den är inte alla jättetaggade på.
En annan kvinna som var på samma kurs berättar om hur en annan man senare samma kväll köpte en drink till henne. Hon säger att han en stund senare lade sina händer på henne och sa att de skulle gå ut för att röka tillsammans.
När hon inte ville blev han arg, kastade ett glas i taket och gick sin väg. De kände inte varandra sedan tidigare.
Dessa händelser inträffade första kvällen på kursgården. En av kvinnorna säger att deltagarna på hennes kurs sedan såg till att ingen behövde röra sig ensam på kursgården de resterande dagarna.
Kvinnornas kursledare talade dagen efter med deltagarna på männens kurs.
Under veckan larmades också Kommunals förbundskontor. Kvinnorna träffade förbundets ordförande Tobias Baudin som i sin tur kontaktade det LO-förbund där männen är verksamma. Det förbundet uppger i dag att det pågår en utredning som inte är klar.
– Jag blir arg och upprörd, men ledsen också, säger Tobias Baudin till Arbetet om händelserna.
Han säger att det är förskräckligt att kvinnorna uppger att sådana här situationer inte är ovanliga.
– De beskriver att det är mer regel än undantag, inte minst på tvärfackliga utbildningar. Det är fullständigt oacceptabelt.
Han säger att han pratat med flera kvinnor som ger samma beskrivning. En slutsats han drar är att Kommunal kan behöva fundera över om man alls ska skicka sina förtroendevalda på tvärfackliga kurser.
Han vill se tydligare riktlinjer framöver; regler om att den som begår övertramp ska skickas hem från kurser och att berörd förbundsledning ska larmas.
– Uppenbarligen måste varje utbildning börja med ett pass där vi pratar om värderingar, säger han också.
Den kvinna som kände sig trängd vid dansgolvet på Runö säger att alla förtroendevalda borde få gå en utbildning i hur man ska bete sig mot varandra. Hon konstaterar också att alla situationer hon varit med om har varit kopplade till alkohol. Tobias Baudin säger att man måste ifrågasätta om man ska ha en bar på Runö.
– Men det är inte alkoholen som är problemet, det går inte att skylla på den, fortsätter han.
Nu säger Tobias Baudin att man går över rutiner inom Kommunal, att frågan har lyfts i LO-styrelsen samt att Kommunal väntar på svar om hur de båda männens fackförbund agerar.
De båda kvinnorna är mycket nöjda med Kommunals bemötande. Men Tobias Baudin konstaterar ändå:
– Det är ett stort misslyckande för oss att medlemmar och förtroendevalda inte känner sig trygga när de åker på facklig kurs.