Facklig förföljelse i Georgien
Anställda vid en gödselfabrik i Georgien nekas kollektiva förhandlingar och organisationsrätt. Dessutom har 350 sagts upp på oklara grunder av företaget Rustavi Azot. Nu agerar globala industrifacket Industriall.
Ledningen för gödselanläggningen Rustavi Azot i Georgien har tvingat arbetare att lämna fackförbundet TUMMCIWG (för gruv- och kemisk industri).
Sedan mars i år har facket försökt förhandla med företagsledningen utan att lyckas.
Arbetare vågar inte längre stanna kvar i TUMMCIWG och antalet medlemmar har minskat från 1 450 till 230 mellan februari och oktober.
I början av året skedde uppsägningar av 350 anställda och de som är kvar på företaget har varit tvungna att skriva under nya korttidskontrakt med betydligt sämre villkor än tidigare, rapporterar globala industrifacket Industriall.
Tamaz Dolaberidze, ordförande för TUMMCIWG, skriver i ett uttalande att ”företaget har skapat sin egen rättsordning medan regeringen ser på”.
Tillsammans med lokala förgreningar av Industriall i Armenien, Vitryssland och Ryssland har det globala facket skickat ett protestbrev till företagsledningen på Rustavi Azot.
Valter Sanches, generalsekreterare för Industriall, har också skickat ett brev till Georgiens president Giorgi Margvelasjvili med uppmaningen att omedelbart lösa situationen.