Hat och diskriminering av homosexuella är inget nytt i Egypten — men den senaste tiden har tillslagen mot hbtq-personer intensifierats i landet. Hatkampanjen drivs av politiker, medier och religiösa grupper och ses av kritiker som den värsta häxjakten på homosexuella i modern tid i landet.

TV-programledaren Ahmed Moussa har sagt att homosexualitet är lika ”fruktansvärt som terrorism” medan en företrädare för en statlig myndighet har beskrivit det som en skamlig sjukdom som måste döljas innan den kan behandlas.

”I över en månad har de egyptiska myndigheterna gjort våldsamma tillslag mot hbtqi-personer i landet. Mer än 70 personer har gripits och vissa har utsatts för anala undersökningar som gränsar till tortyr” skriver Najia Bounaim, chef för Nordafrika-kampanjer hos Amnesty International, i ett uttalande.

Ett lagförslag som för första gången definierar homosexualitet som ett brott, som kan leda till upp till fem års fängelse, ska behandlas av parlamentet. Det har redan fått över 60 underskrifter.

”Ingen ska utsättas för diskriminering, hot eller fängelse baserat på sin verkliga eller upplevda sexuella läggning. De egyptiska myndigheterna måste skyndsamt skrota lagförslaget och stoppa den alarmerande homofoba förföljelsen” skriver Najia Bounaim.

Tillslagen har förvärrats sedan den 22 september, då många människor greps vid en konsert i Kairo med det libanesiska bandet Mashrou’ Leila, vars sångare är homosexuell. Bandet är populärt hos liberala unga som tilltalas av texter som utmanar patriarkatet och homofobi. Myndigheterna slog till när flera regnbågsflaggor höjdes i publikhavet.

En del analytiker tror att kampanjen är ett försök från president Abd al-Fattah al-Sisi att dra uppmärksamheten från landets ekonomiska problem och kritik mot att hans regering är allt för sekulär.

Sofia Eriksson/TT

 

Svårt att vara öppet homosexuell

Sommaren 2013 avsatte militären Muhammad Mursi som ett år tidigare hade vunnit Egyptens första fria presidentval. Det islamistiska Muslimska brödraskapet har sedan dess stämplats som terrororganisation och tusentals av dess anhängare har fängslats.

Den militärstödda regimen har också tystat mycket av den sekulära och liberala oppositionen. Den förre arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi vann presidentvalet 2014, utan någon egentlig utmanare.

Även om Egypten är en sekulär stat genomsyrar islam såväl egyptiernas personliga som politiska, ekonomiska och juridiska liv.

Diskriminering på grund av sexuell läggning förekommer. Homo- och bisexualitet är ännu inte förbjudet enligt lag, men att begå homosexuella handlingar offentligt är straffbart. Homosexuella har blivit dömda för sedlighetsbrott och det är svårt att leva öppet som homo- eller bisexuell.

Källa: Landguiden