Trump ändrar villkoren för amerikanska fack
USA:s president Donald Trump och falska nyheter har ändrat villkoren för landets största fackförbund Teamsters.
– Det är…intressanta tider, säger Kara Deniz, som är pressekreterare på Teamsters som med sina 1,3 miljoner medlemmar är en maktfaktor i det amerikanska samhället.
Sedan två veckor tillbaka är hon i Sverige för att lära sig om den svenska modellen men passar även på att under ett seminarium, som arrangeras av Dagens Arena, berätta hur USA-fackens situation.
Det är snart ett år sedan Donald Trump valdes till president och ”fake news” blev ett globalt uttryck.
Teamsters lärde sig nyligen vilka konsekvenser falska nyheter kan få.
För några veckor sedan drog flera orkaner genom Karibien och södra USA. Det lilla öriket Puerto Rico drabbades hårt.
Teamsters – som även organiserar medlemmar i Kanada och Puerto Rico – samlade ihop förnödenheter. Ett gäng fackliga aktivister i New York organiserade en hjälpaktion. Samtidigt kom uppgifter om att det var svårt att köra ut alla förnödenheter eftersom det var ont om lastbilsförare. Förarna, varav många var organiserade i Teamsters, hade svårt att jobba på grund av förödelsen.
Webbsajten The conservative tree skrev att facket gått ut i strejk för högre löner strax efter stormen. Facket skulle alltså ha använt katastrofen för att pressa upp sina löner.
– Det var helt galet. Det var inte sant. Flera faktagranskare, till och med Fox News, rapporterade om att nyheten var fejk. Trots det var vi tvungna att lägga ned en massa tid och pengar för att svara på kommentarer. Det sög resurser från annat viktigt jobb, säger Kara Deniz.
Stödet för det Demokratiska partiet är fortfarande starkt inom fackföreningsrörelsen. Det har dock skett förskjutningar inom amerikansk politik.
Många gånger använder Donald Trump samma retorik som fackföreningar då han pratar om att värna amerikanska arbetare.
Donald Trumps mantra om att sätta USA i första rummet och kritiken mot Naftaavtalet – frihandelsavtalet med Mexiko och Kanada – har fallit i god jord bland många arbetarväljare.
Valet förra året visade också att det gamla etablerade systemet med två partier är i gungning.
Donald Trump kom in i det Republikanska partiet som en outsider. Vänsterkandidaten Bernie Sanders kom också in från sidan och lyckades få ett starkt stöd bland många unga väljare. Någonting hade hänt.
Kara Deniz säger att det finns två sätt att se på fackets position i USA just nu.
Den ena bilden är att fackföreningsrörelsen är mer nödvändig än på länge. Då klyftorna växer blir det allt tydligare att många tjänar på att organisera sig. Medellönen för en icke fackansluten amerikan är idag cirka 26 000 kronor i månaden. En fackmedlem har en genomsnittslön på 31 000 kronor i månaden och ofta en bättre sjukförsäkring och fler semesterdagar.
Den andra bilden är att facken attackeras mer och får svårare att organisera sig. Konsulter erbjuder såväl manualer och juridisk rådgivning till företag som vill hindra fackföreningar att få fäste på arbetsplatser och organiseringsgraden i USA ligger endast kring 10 procent av arbetskraften.
Kara Deniz upprepar samma mening flera gånger.
– Det är intressant tider, säger hon.