Xin Wang står med köttgrillen bakom sig och brödrosten bredvid sig när hon lägger ihop hamburgare.

Sallad, tomat, jalapeno, kött, dressing. Det är säkert trettio grader varmt.

Det är inte rusningstid, men alla småspringer ändå på det överraskande hala golvet i restaurangköket.

Xin Wang är restaurangchef på Max hamburgerrestaurang i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm, och i vanliga fall är det bara under lunch- och middagsruscherna som hon är ”i driften”.

Annars sitter hon på kontoret. Hon lägger scheman, gör budget och prognoser, godkänner fakturor.

En viktig del av hennes jobb är att samtala med medarbetarna.

– Det är kul att vara ledare, lite mentor åt folk. Att få se folk utvecklas och lyckas. Någon som kanske inte kan svenska så bra men lär sig.

Det är kul att vara ledare, lite mentor åt folk. Att få se folk utvecklas och lyckas

Xin Wang

Men det är just mixen som är det bästa med restaurangchefsjobbet, tycker hon: att växla mellan att coacha människor och fritera potatisstrimlor.

– I ruscherna hoppar jag in på den station där jag behövs. Det kan vara i kassan, i expressutlämningen eller var som helst.

En dag minns hon särskilt: När restaurangen slog dagsrekord.

– Alla var såå taggade, det var en otrolig stämning.

Orsaken? En kille som heter Justin Bieber hade konsert i en globformad arena i närheten.

– Den teamkänslan, alla var liksom enade, alla jobbade mot samma mål.

Rekordet firades förstås.

– Vi köpte tårtor och glass. Och godis.

Alltihop? Ett ordentligt firande?
– Ja, inte samma dag kanske …

Xin Wang arbetade tidigare på en annan hamburgerkedja, men när restaurangchefen där bytte jobb till Max så följde hon med.

Dels för att de två jobbade bra ihop, dels för att hon tyckte att Max passade henne bättre.

– Det är bättre värderingar här, mer grönt tänkande och så.

Tröttnar du någonsin på hamburgare?
– Det är väl inte så att man vill gå och käka hamburgare när man är ledig direkt. Men lunchen blir ofta burgare.

En arbetsdag med Xin Wang

9.30 Stämmer av

Kommer till jobbet, stämmer av med dagchefen om det händer något särskilt under dagen. Foto: Erik Simander/TT

11.00-13.00 Lunchrusning

Lunchrusning, hoppar in i köket eller kassan. Foto: Erik Simander/TT

14.00 Lunch

Äter lunch själv. Foto: Erik Simander/TT

14.30 Ger feedback

Sätter mig på kontoret, pratar med medarbetare och ger feedback, sköter administrativt arbete. Foto: Erik Simander/TT

16.00 Checkar av

Kvällschefen kommer. Checkar av och lämnar över. Foto: Erik Simander/TT

16.00-19.00 Middagsrusning

Middagsrusning. Hoppar in igen. Foto: Erik Simander/TT

19.00 slut

Slutar för dagen. Foto: Erik Simander/TT

 

Om Xin Wang

Gör: Restaurangchef på Max hamburgerrestaurang i Hammarby sjöstad, Stockholm.

Ålder: 33 år.

År i yrket: 6 år som restaurangchef, 8,5 år totalt på hamburgerrestaurang.

Bäst med yrket: Att träffa människor från olika kulturer, dela erfarenheter.

Sämst med yrket: Det är tråkigt när medarbetare slutar. Fast de måste förstås gå vidare.

Om jag inte vore restaurangchef: Då skulle jag vara polis. Det är något jag velat sedan jag var liten. Det har alltid varit viktigt för mig att få jobba med människor, och i ett yrke där det händer grejer hela tiden.

Om hamburgerbarspersonal

Antal: För hela branschen är svårt att säga eftersom franchisetagarna/arbetsgivarna är många och personalomsättningen stor. Max har cirka 4 500 anställda.

Utbildning: Det krävs ingen särskild, men det finns internutbildningar i allt från livsmedelshygien till ledarskap.

Lön: Minimilön för vuxna restaurangbiträden är 21 042 kr. Nyanställda på Max är oftast under 20 år och genomsnittlig ingångslön för dem är 15 500 kr. Restaurangchefer på Max tjänar i snitt 28 840 kr.

Källor: Max, HRF