Ny utmaning för valvinnande Solberg
De borgerliga med Erna Solberg i spetsen planerar att styra Norge i fyra år till. Efter valet kommer nu nästa utmaning: samtal om hur samarbetet mellan högerpartierna ska gå vidare. Samtidigt gör Arbeiderpartiet ett katastrofval.
Jublet ville inte avta när statsministern dök upp på valvakan när röstsiffrorna tydligt såg ut att gå hennes väg. Hon säger att partiet har fått stöd för fyra år till för att det har levererat resultat på det som lovades 2013.
Hon har bjudit in det samregerande Fremskrittspartiet samt de två stödpartierna Kristelig Folkeparti och Venstre om hur deras samarbete ska gå vidare.
– Vi har ett tydligt mandat. Jag tror att vi kan hitta bra sätt att diskutera med partierna på, säger Erna Solberg enligt norska medier.
Valresultatet var länge väldigt jämnt, men en besviken Jonas Gahr Støre, ledare för Arbeiderpartiet, fick erkänna sig besegrad under kvällen.
I den traditionella partiledardebatten som följde på valkvällen sade han att hans parti kommer att vara en stark opposition i stortinget.
– Vi ska gå igenom det här ordentligt. Vi har ett resultat som är en stor besvikelse för vårt parti eftersom vi hoppades på att ersätta regeringen. Vi klarade inte det, säger han.
Enligt VG gör Arbeiderpartiet sitt sämsta resultat i opposition på 90 år, vilket öppnar för en maktstrid inom partiet. Støre säger sig dock vara rätt person att leda partiet vidare.
– Ja, det är jag helt säker på. För jag är vald till att göra det, och jag har partiet i ryggen. Ett parti som står samlat, säger han till tidningen.
Men Solberg är nu beroende av fortsatt stöd från liberala Venstre och Kristelig Folkeparti för att få majoritet i stortinget. Problemet är att de två mittenpartierna inte vill forsätta som hittills, att högerpopulistiska Fremskrittspartiet är med i regeringen.
Samtidigt är det just de tre partierna som Solberg har bjudit in till samtal om fortsatt samarbete.
– Vår regering har hela tiden arbetat utifrån utgångspunkten om att vi ska förvalta fyra partier och deras väljare. Det är min ambition även framöver, säger Solberg i partiledardebatten på valnatten, rapporterar norska medier.
Knut Arild Hareide, ledare för Kristelig Folkeparti, säger att han föredrar en mitten-högerregering, och Venstre-ledaren Trine Skei Grande säger att hon gärna ser en blågrön regering.
Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen meddelar att de fyra ska prata ihop sig och hitta bra lösningar.
– Vi har visat väljarna att vi kan styra bra, säger hon.
När drygt 95 procent av rösterna är räknade har de fyra partierna på regeringssidan sammanlagt 89 mandat av 169 i stortinget.
Arbeiderpartiet backade i valet, och ser ut att ha förlorat 3,4 procentenheter jämfört med förra valet. Att Sosialistisk Venstreparti gick upp med hela 4,8 procentenheter hjälper inte.
Andelen kvinnor som har valts in till stortinget passerar för första gången 40 procent. 70 ledamöter kommer att vara kvinnor, rapporterar NTB.
Valdeltagandet hamnar på 77,6 procent, vilket är 0,6 procentenheter lägre än valet 2013, enligt NTB. Men det är samtidigt långt högre än de 75,5 procent som röstade 2001.
Förhandsröstandet ökade kraftigt. Drygt en miljon norrmän valde att rösta i förtid, vilket motsvarar 27,3 procent av de röstberättigade. I förra valet var antalet förhandsröstande 855 000.
De största partierna
Høyre (H): Det största borgerliga partiet i Norge, motsvarande svenska Moderaterna. Ledare Erna Solberg.
Arbeiderpartiet (AP): Norges motsvarighet till Socialdemokraterna. Ledare Jonas Gahr Støre.
Fremskrittspartiet (FRP): Landets populistiska och invandringskritiska parti. Ledare Siv Jensen.
Sosialistisk Venstreparti (SV): Norges vänsterparti. Ledare Audun Lysbakken.
Senterpartiet (SP): Norges bondeparti, motsvarigheten till svenska Centerpartiet. Ledare Trygve Slagsvold Vedum.
Venstre (V): Norges liberala parti, motsvarar Liberalerna i Sverige. Partiledare Trine Skei Grande.
Kristelig Folkeparti (KRF): Landets kristdemokratiska parti. Ledare Knut Arild Hareide.
Miljøpartiet De Grønne (MDG): Norges miljöparti. Partiledare Rasmus Hansson.
Mandatfördelning
Så här fördelar sig mandaten, med nästan alla röster räknade, jämfört med fördelningen i förra valet 2013.
Arbeiderpartiet
49 (55)
Sosialistisk Venstreparti
11 (7)
Senterpartiet
18 (10)
Høyre
45 (48)
Fremskrittspartiet
28 (29)
Kristelig Folkeparti
8 (10)
Venstre
8 (7)
Miljøpartiet De Grønne
1 (1)
Rødt
1 (0)